Rad za opće dobro | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Rad za opće dobro

Osnovan je Volonterski centar Istre.

  • A
  • +
  • -

Volonterski centar Istre osnovan je kao neprofitna organizacija po Zakonu o udrugama Republike Hrvatske. Osnivači su udruge Zelena Istra, Metamedij, ZUM i Suncokret Pula te fizičke osobe Elvis Fekete, Nevija Srdoč i Danijela Ustić, koji zajedno čine i Skupštinu Volonterskog centra Istra. Za članove Upravnog odbora izabrane su Suzana Fraberger, Svetlana Stojanović i Danijela Ustić, koja je jednoglasnom odlukom izabrana i za predsjednicu Volonterskog centra Istra.

Ideja o osnivanju Volonterskog centra je svjetlo dana ugledala u prosincu 2009. godine kada su udruge Zelena Istra, Suncokret, Metamedij, ZUM, Casoni Vecchi te Gradsko društvo Crvenog križa Pula i Obiteljski centar Istarske županije, pokrenule Inicijativu za osnivanje Volonterskog centra Istre, kako bi se volonterski rad u Istarskoj županiji objedinio, ojačao i razvijao s osnovnim ciljem jačanja civilnog društva i podizanja kvalitete života u toj županiji. Od tada je Inicijativa provela niz edukacija za građane, javnih akcija i mentorskih podrški organizatorima volontiranja, a pokrenula je i bazu podataka volontera i organizatora volontiranja kako bi olakšala povezivanje onima koji žele volontirati s onima koji trebaju volontere. U tijeku je postupak registracije organizacije pri Uredu državne uprave u Istarskoj županiji, nakon čega će se Volonterski centar Istre predstaviti javnosti aktivnostima koje su planirane u tekućoj godini.

Rad Inicijative i osnivanje Volonterskog centra Istra kroz protekle dvije godine pomogli su Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Istarska županija, članice Inicijative i mnogi volonteri diljem Istre.

Izvor: VCI 
Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 31.03.2012