Radijski zvučni pejzaži | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Radijski zvučni pejzaži

Povodom otvorenja izložbe SoundScapes krajem siječnja u Galeriji PM, u programu Radio Studenta krenula je specijalna emisija posvećena tom umjetničkom pravcu.

Piše: Matija Mrakovčić

Dennis Svoronos, Fort Point Soundscape, 2007, FOTO: Tim Pierce

  • A
  • +
  • -

Soundscape je zvuk ili kombinacija zukova koji nastaju u virtualnom okruženju ili iz njega proizlaze. Ideja soundscapea odnosi se podjednako i na prirodno akustično okruženje koje se sastoji od prirodnih zvukova, zvukova koje stvaraju ljudi te zvukova mehaničkog podrijetla nastalih uporabom industrijske tehnologije. Također, pojam soundscapea uključuje i slušateljevu percepciju zvukova u okruženju.

Emisija SoundScapes/Zvučni pejzaži u eteru Radio Studenta obradit će, u četiri izdanja, jedan od najuzbudljivijih umjetničkih pravaca sadašnjice – soundscape. U ciklusu emisija ponedjeljkom od 11.20 sati na 100.5 MHz, Anja Stević i Vladimir Tatomir ponudit će osnovne teoretske smjernice soundscapea te predstaviti radove autora koji su obilježili ovaj umjetnički pravac. 

Radijske emisije osmišljene su kao svojevrsni povijesno-informativni uvod u međunarodnu izložbu koja će krajem siječnja biti otvorena u Galeriji PM HDLU-a. Postav izložbe, komplementiran kontekstom i interijerom Galerije PM, predstavit će različite autorske pristupe u oblikovanju zvukovnih ambijentalnih radova. Izložbu organiziraju Kontraakcija, HDLU i Radio Student.U prvoj epizodi radijske emisije urednici Stević i Tatomir predstavili su soundscape i njegove izvore, smjestili ga u povijesni kontekst i detaljnije elaborirali geofoniju, te se osvrnuli na istraživanja i zvučne snimke Bernieja Krausea, Luca Ferrarija, Phillipa Jecka i Jacoba Kirkegaarda. Daljnje emisije potražite na Mixcloudu Radio Studenta.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 13.01.2015