Radikalni produžetak teorije Simone de Beauvoir | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Radikalni produžetak teorije Simone de Beauvoir

Hrvatski prijevod prve zbirke teorijskih tekstova 'Hetero' um i drugi eseji priznate francuske spisateljice i feminističke autorice Monique Wittig upravo je izašao iz tiska.

Monique Wittig je 1964. godine objavila je svoju prvu novelu L'opoponax, za koju je dobila prestižnu nagradu Prix Medicis. Desetak godina kasnije preselila je u SAD, gdje je predavala na brojnim sveučilištima, uključujući Vassar College, na kojem je predavala kolegij na temu materijalističke misli kroz program ženskih studija. Bila je jedna od osnivačica francuskog Oslobodilačkog ženskog pokreta (Mouvement de Liberation des Femmes). 

"'Hetero um' i drugi eseji je zbirka koja uobličava jednu od najprovokativnijih i najsnažnijih feminističkih političkih vizija od Drugog spola. Ovi eseji radikalni su produžetak teorije Simone de Beauvoir, njezina su neočekivana, lezbijska budućnost. Teorijski uvidi Monique Wittig istodobno su precizni i dalekosežni, a njezin teorijski stil hrabar je, prodoran, i razara.“, zapisala je Judith Butler u osvrtu na knjigu.

Knjiga se sastoji od devet eseja u kojima autorica prikazuje spol kao političku kategoriju, oslanja se na feminističku političku viziju Simone de Beauvoir i postavlja tezu da lezbijke nisu žene, čime dovodi u pitanje fundamentalnu točku koju feminizam do tada nije osporavao – heteroseksualnost, raspravlja o postajanju drugih tema izvan heteroseksualnog društvenog ugovora, ispituje prvobitno značenje roda i kako on predstavlja lingvistički indeks ženine materijalne potlačenosti, fokusira jezik kao krajnji društveni ugovor što je ideja inspirirana djelima Natalie Sarraute.

Zbirku u prijevodu Katmerke Kurtović će 29. ožujka u Francuskom institutu predstaviti Lada Čale Feldman, profesorica na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a u ime izdavača, Lezbijske grupe Kontra, o knjizi će govoriti Mima Simić, teoretičarka roda i filma. 
Izvor: Kontra

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 24.03.2011