Radikalni prostori, urbana borba | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Radikalni prostori, urbana borba

Squatting in Europe zbornik je koji istražuje četrdeset godina europskog skvoterstva.

  • A
  • +
  • -

Kroz zauzimanje napuštenih zgrada i ponovnu izgradnju života i zajednica, skvotiranje pruža radikalno, ali jednostavno rješenje krize stanovanja, beskućništva i nedostatka zajedničkog prostora koji obilježava suvremeno društvo. Skvotiranje ima dugu i kompleksnu povijest isprepletenu s promjenjivom i osporavanom naravi urbanih politika u posljednjih četrdesetak godina. 

Može biti individualna strategija traženja zaklona kao i kolektivni eksperiment zajedničkog življenja. Skvotirani i "samoupravljački društveni centri" doprinose obnovi borbe za grad diljem čitave Europe i često su povezani s većim političkim projektima. Ipak, ne dijele svi skvoteri iste ciljeve, resurse, podrijetlo ili želju za vidljivošću. 

Zbornik Squatting in Europe: Radical Spaces, Urban Struggles, kojeg je uredio Squatting Europe Kollective, pokušava ciljati dalje o konvencionalnih znanja o skvotiranju. Povijesne usporedbe i analize stapaju se u istraživanju skvotiranja u Nizozemskoj, Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Engleskoj. U njemu članovi SqEK-a, istraživačke mreže fokusirane na pokret skvotera, istražuju raznovrsne, radikalne i često kontroverzne prakse skvotiranja kao tipa militantnog istraživanja i "samoupravne" proizvodnje znanja. 

Mreža Squatting Europe Kollective želi proizvesti pouzdanja i detaljnja znanja o skvoterskom pokretu, ali ne tek kao cilj sam po sebi već kao javni resurs, posebno za same skvotere i aktiviste. Kritička analiza i komparativni pristup čine bazu njihova projekta. Grupa se deklarira kao otvoreni transnacionalni kolektiv čiji članovi predstavljaju raznolikost disciplina i polja, a koji žele bolje razumijeti pitanja i probleme povezane sa skvotovima i "društvenim centrima" diljem Europe. 

Tekstove u zborniku potpisuju Miguel Martínez, Gianni Piazza, Hans Pruijt, Pierpaolo Mudu, Claudio Cattaneo, Andre Holm, Armin Kuhn, Linus Owens, Florence Bouillon, Thomas Aguilera i ETC Dee. Elektroničko izdanje zbornika možete besplatno preuzeti ovdje

Izvor: Minor Compositions

 
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 26.03.2013