Radio u zajednici | kulturpunkt

Video

Radio u zajednici

Fade In predstavlja prilog o jednom od prvih hrvatskih community radija, splitskom KLFM (Kunst & Liebe Frequency Machine).

 

Iako ne postoji jedinstveni europski zakonodavni okvir koji bi definirao što točno community radio jest, UNESCO ga tretira kao "radio stanicu koja nastaje u zajednici, za zajednicu, vodi je zajednica i bavi se problemima zajednice" s time da ta ista zajednica uopće ne mora biti geografski omeđena već jednostavno okupljena oko zajedničkog interesa. 

Jedan je od prvih hrvatskih community radija, splitski KLFM (Kunst & Liebe Frequency Machine), nastao nakon (ne)očekivanog zaokreta Radija KL-Eurodom prema nešto isplatljivijem i masovnijem konceptu. Dio tima s KL-a, uz priključene članove iz drugih (kulturnih) djelatnosti, osnovao je udrugu Radio u zajednici, a njihov se rad može pratiti putem 24-satnog live streaminga.

Platforma Novi prostori govora u Booksi je organizirala javnu tribinu na temu community radija na kojoj su govorili Otto Tremetzberger, suosnivač i direktor community radija Free Radio Freistadt, Sandra Bašić Hrvatin, bivša savjetnica generalnog direktora RTV Slovenije za strateška pitanja dugoročnog razvoja i nezavisna stručnjakinja na pripremi zakona o medijima u Sloveniji, te Ante Frankić, predstavnik radija KLFM. 

Fade In snimio je prilog o splitskom community radiju u kojem govore sudionici tribine te novinari KLMF-a. Novinarka je Vedrana Sunko, snimatelj i montažer Lovro Čepelak, a producentica priloga Morana Komljenović.