Radio za javne potrebe | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Radio za javne potrebe

Hrvatski radio objavio je novu shemu jesenskoga programa.

  • A
  • +
  • -

Tri programa Hrvatskoga radija nastavljaju sa poznatim emisijama kojima u jesenskoj shemi pridodaju nove, ne samo kulturne sadržaje.

Prvi program, pretežno informativno orijentiran, uvodi nove dramske i književno-radiofonske sadržaje u emisijama Serijal i Kutak poezije. Što se tiče informativnog programa, najavljeno je otvaranje programa aktualnim društvenim događanjima tako da ''pojedina tematska područja više neće biti ograničena na specijalizirani termin, nego je za sve teme od javnog značenja program uvijek otvoren i o njima se može govoriti kad god je potrebno''. Što se kulturnih sadržaja tiče, već ovaj petak u emisiji Katapultura bavit će se budućim Trećim programom HTV-a s pitanjem hoće li taj program ''proširiti ili getoizirati kulturne sadržaje''.

Da javni medijski servis ima i javnu odgovornost, razvidno je iz najave: ''Od Drugog programa Hrvatskoga radija slušatelji i dalje mogu očekivati ležerniji cjelodnevni zabavni mozaični sadržaj, ali uz promjene koje će dodatno istaknuti razliku takvog programa u sklopu javnog radija od neke komercijalne zabavne radijske postaje''. Drugi program će se tako ''na svoj način baviti cjelokupnim spektrom javnih tema i odgovarati na sve javne potrebe'', najavljuju u programu.

Treći program, ''za publiku koja traži više'', uvodi nove emisije: Kolumne Trećeg programa, gdje će se pet istaknutih javnih ličnosti iz kulturno-znanstvenog područja radnim danom ujutro izmjenjivati sa svojim tematskim desetominutnim komentarima, Na kraju tjedna, tjedni pregled kulturnih događaja, s obuhvatnijim analitičkim pristupom, Platforma, emisija o urbanizmu i arhitekturi, te Lica okolice, analiza regionalnih zbivanja i regionalna suradnja na području književnosti, filma, kazališta i ostalih umjetničkih formi. Dramski program dnevno će nuditi serijski, dokumentarni i igrani termin.

Nastavit će se i Tribina Trećeg programa: prva je najavljena za 20. rujan, s temom Fizika i metafizika.

Čeka nas topla radijska jesen podgrijana društveno-gospodarskim stanjem u zemlji i inozemstvu.

KP

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 06.09.2012