Radioaktivna obiteljska jezgra | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Radioaktivna obiteljska jezgra

Večer Nuklearne obitelji programa Kratke slike donosi filmove Hane Jušić, Zrinke Matijević i Kreše Golika koji seciraju represivne i patološke dimenzije obitelji.

30.11.2017 , Zagreb - MM centar
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 30. studenog, od 19:30 sati u sklopu programa Kratke slike - Runde kratkog MM centra održava se tematska večer Nuklearne obitelji koja okuplja filmove Hane Jušić, Zrinke Matijević i Kreše Golika.

Kako stoji u najavi projekcija, riječ je o filmovima koji postavljaju pitanje "koliko je radioaktivna naša obiteljska jezgra i što se nalazi s druge strane dictuma obiteljskoga kohabitiranja, koje je rijetko stvar osobnoga izbora, a češće pitanje sile".

Prostori "klaustrofobije, manipulacije i pasivne agresije u kojima uključeni igrači učvršćuju pozicije koje su im dodijeljene i potvrđuju svoj obiteljski identitet, koliko god ono bio patološki postavljen", česta su tema su ovih filmova.

U glasovitom Od 3 do 22 Kreše Golika, prvoga domaćega redatelja čiji je opus bio izrazito fokusiran na obiteljske anomalije i malograđansko licemjerje, razotkriva se radioaktivan utjecaj patrijarhata na život mlade žene, dok u novijem dokumentarnom filmu Dvoboj autorica Zrinka Matijević opservacijskom metodom ulazi u prostor manipulacije i ucjene koji karakterizira odnos roditelj-dijete.

Program zaokružuju Danijel i Da je kuća dobra i vuk bi je imao, dva kratka filma Hane Jušić, autorice koja secira patološke dimenzije obiteljskoga čopora, s naglaskom na njegovu iščašenu seksualnu dinamiku. Nakon projekcije Jušić će sudjelovati u razgovoru s publikom.

Detaljni opisi filmova dostupni su na sljedećoj poveznici.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 28.11.2017