Radionica community arhiviranja | kulturpunkt

Natječaji Edukacija

<

Radionica community arhiviranja

Platforma Doma mladih poziva na radionice arhiviranja audiovizualnih formata i pohrane sadržaja u community arhiv.

ROK: 09.10.2019

Splitska Platforma Doma mladih sklopu projekta "Dvadeset i pet godina nezavisnog umjetničkog aktivizma" organizira dvije radionice na temu arhiviranja audiovizualnih formata te pohrane i korištenja proizišle arhivske građe unutar projektom planiranog community arhiva.

Prva radionica bit će bazirana na pregledu danas nedominantnih nosača zvuka i slike koji su bili najšire dostupni i korišteni kod bilježenja aktivnosti na nezavisnoj umjetničkoj sceni, njihovom razvoju, tehničkim osobinama, pohrani u svrhu dugoročnog čuvanja te mogućnostima i načinima obrade i migracije njihovog sadržaja u suvremene digitalne formate.

Druga radionica bazirat će se na konceptu nezavisnih i community arhiva te strategiji prikupljanja, katalogiziranja, sortiranja i odabira sadržaja za takav arhiv, kao i adekvatnog načina njihove pripreme pri uspostavi digitalnog repozitorija u čijem očuvanju i proširenju sudjeluju i sami korisnici/e.

Radionice će se održati kroz dva dana (11.i 12. listopad) u prostorijama Kino kluba Split u Domu mladih, a voditelj radionica je Petar Pečur. Osim teorijskog pregleda, program će uključiti i praktični dio unutar kojeg će se polaznici/e upoznati s radom na uređajima za bilježenje i reprodukciju nekad rasprostranjenih audiovizualnih formata poput audio kaseta, minidiscova, magnetofonskih vrpca, VHS, Hi8 i miniDV kaseta, Super8 filmova i fotografskog filma (110, 120, 135). U sklopu radionice polaznici/e će se upoznati s osnovama njihove digitalizacije, načinima pohrane dobivenog materijala i njegovog odabira i pripreme za uvrštenje u community arhiv.

Na radionice se možete prijaviti putem online obrasca, a detaljnji raspored rada potražite ovdje

Rok za prijavu je 9. listopad.

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 19.09.2019