Radionica Dirty Electronics: Jaram | kulturpunkt

Natječaji Edukacija

<

Radionica Dirty Electronics: Jaram

Radiona.org poziva sve zainteresirane na radionicu izrade elektroničkog glazbenog instrumenta Jaram pod vodstvom britanskog glazbenika i kompozitora Johna Richardsa.

ROK: 16.11.2014
  • A
  • +
  • -

Radionica izrade elektroničkog glazbenog instrumenta, pod vodstvom Johna Richardsa. poznatog i pod imenom Dirty Electronics, održat će se 22. i 23. studenoga u galeriji G-MKNastup s polaznicima radionice održat će se 23. studenoga s početkom u 21 sat u MM dvorani Studentskog centra u Zagrebu.

Radionica Jaram istražuje teme fizičkog rada i ugnjetavanja, bezvrijednosti i posredne instrumentalne strategije i utjelovljenje elektroničkog zvuka. Instrument se sastoji od bakrene zavojnice omotane oko tube s magnetima. Izvođač je stoga spojen na tubu koja predstavlja i zauzima poziciju jarma. Pokret je stoga namjerno ograničen i ‘sviranje’ instrumenta moguće je kroz pomicanje jarma tako da magneti prolaze kroz tubu i zavojnicu kreirajući struju za DIY analogni ritmički sintesajzer, te kratki analogni ritmički zvukovi srastaju zajedno u ogromni tjelesno-zvučni performans. Polaznici će također moći modificirati električni krug sa svrhom samostalnog korištenja analognog ritamskog sintesajzera s okidačima i pad-ovima.

Od 2003. godine John Richards istražuje ideju pod nazivom Dirty Electronics kojom se fokusira na dijeljena iskustva, rituale, geste, pokret kroz socijalnu interakciju, glazbu i elektroniku. U projektu Dirty Electronics proces i izvedba su neodvojivo povezani. Performans započinje u trenutku osmišljavanja instrumenata na radnom stolu i proširuje se na scenu kroz igru i istraživanje samih tih instrumenata.

John Richards osnivač je i projekta Dirty Electronics Ensemble koju čini velika grupa čiji su članovi najčešće polaznici njegovih radionica diljem svijeta. Radionica zauzima centralno mjesto ovog ansambla i svi sudionici moraju sami izraditi svoje instrumente za performans. U 2008. godini grupa je izvodila glazbene kompozicije posebno komponiranih za njih, među njima japanski noise umjetnici Merzbow, Pauline Oliveros, Howard Skempton (osnivač Scratch Orchestra) i Gabriel Prokofiev. Richards također do sada surađuje i s Rolfom Gehlhaarom (izvornim članom Stockhausenove grupe), improvizatorom Keithom Roweom i kompozitoricom Annom Meredith. Radionice i performansi s Dirty Electronics do sada je realizirao u međunarodno etabliranim prostorima i institucijama, te festivalima poput The Queen Elizabeth Hall, Southbank Centre (London), FutureEverything (Manchester), Short Circuit Festival, the Roundhouse (London), Sonar (Barcelona), Zentrum fur Kunst und Medientechnologie-ZKM (Karlsruhe), Institute of Contemporary Arts – ICA (London), Tokyo University of the Arts (Japan) i IRCAM (Pariz).

Prijave za sudjelovanje primaju se do 16. studenog u ponoć, na adresu elektroničke pošte.

Više potražite ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 28.10.2014