Radionica filmske kritike i analize | kulturpunkt

Natječaji Radionice

<

Radionica filmske kritike i analize

Besplatni tromjesečni edukativni program za cilj ima ponuditi osnovna znanja potrebna za analizu i interpretaciju filma.

ROK: 10.01.2022
  • A
  • +
  • -

Besplatna tromjesečna online radionica filmske kritike i analize pod nazivom Hrvatski kratki film za cilj ima ponuditi osnovna znanja potrebna za analizu i interpretaciju filma, koristeći primjere suvremenih domaćih filmskih ostvarenja kratkog metra svih filmskih rodova. Autorica i voditeljica radionice je filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

Radionica je zamišljena kao edukativna online platforma čiji je cilj zainteresirane polaznike_ce uputiti u temeljne postulate medija kako na teorijskoj tako i na kontekstualnoj razini. Naglasak će biti stavljen na propitivanje izražajnih sredstava, njihovih mogućnosti i potencijalnih funkcija te na jedinstvene mogućnosti medija sagledanih u kontekstu njihovog razvoja kako unutar širih praksi tako i pojedinačnih autorskih poetika.

Radionica je prvenstveno namijenjena studentskoj populaciji, ali i zainteresiranim građanima svih dobnih skupina iz svih dijelova Hrvatske koji žele produbiti znanje o filmskoj umjetnosti i obogatiti svoju filmsku kulturu te se upoznati s kretanjima unutar suvremenog hrvatskog filma.

Za prijavu na radionicu potrebno je poslati životopis i motivacijsko pismo na mail najkasnije do ponedjeljka, 10. siječnja.

Najbolji tekstovi nastali na radionici bit će objavljeni na službenoj internetskoj stranici Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Voditeljica radionice Višnja Vukašinović diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorandica na istom fakultetu s temom iz hrvatskog filma. Vanjska je suradnica na Učiteljskom i Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica je strukovne nagrade Vladimir Vuković za novog kritičara 2012. i godišnje nagrade Vladimir Vuković za najboljeg kritičara 2016. Objavljuje eseje o književnosti, filmu i likovnoj umjetnosti na Trećem programu Hrvatskog radija, časopisima Filmonaut, Hrvatski filmski ljetopis, 15 dana i Zapis, ranije u Vijencu i Zarezu. Voditeljica je radionice kritike te radionice pisanja za film Kinokluba Zagreb. Autorica je četiri kratka igrana filma i filmskog bloga te projekta Prozori koji uključuje šezdeset eseja o povijesti domaće dokumentaristike.

Radionicu je financiralo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 30.12.2021