Radionice virtualne stvarnosti | kulturpunkt

Natječaji Potpora

<

Radionice virtualne stvarnosti

Cilj ovoga programa usavršavanja je omogućiti filmskim i ostalim kreativnim profesionalcima istraživanja putem različitih estetskih i narativnih potencijala virtualne stvarnosti.

ROK: 22.10.2019

Virtualna stvarnost (Virtual Reality) nova je audiovizualna forma čija se gramatika i jezik još uvijek otkrivaju. Biennale College Cinema poziva stoga kreativne stručnjake iz područja filmske industrije kao i industrije videoigara, kazališta, plesa, vizualnih umjetnosti i dr. koji žele istražiti novi medij da se prijave za radionice.

Cilj je ovoga programa usavršavanja omogućiti filmskim i ostalim kreativnim profesionalcima istraživanja putem čitavoga spektra estetskih i narativnih potencijala kako bi ih se u potpunosti pripremilo za 360˚ interaktivne budućnosti virtualne stvarnosti.

Za četvrto izdanje traže se VR projekti do 30 minuta trajanja, čiji pojedinačni financijski proračun iznosi najviše 60 000 eura, a koji mogu biti proizvedeni do početka Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji 2020., na kojem bi trebali biti i prikazani. Nužno je da prijavljeni projekti budu realizirani tehnologijom virtualne stvarnosti.

Uz potporu međunarodnih stručnjaka u navedenome području, program usavršavanja nastojat će pomoći postojećim nezavisnim filmskim i kreativnim profesionalcima unutar i izvan Europe u stjecanju mehanizama za adekvatnu pripremu i prilagodbu svoga postojećeg znanja za medij virtualne stvarnosti. U okviru procesa učenja sudionici programa dobit će specifično znanje s posebnim naglaskom na pripovijedanju u kontekstu virtualne stvarnosti te će im biti pojašnjeni načini redefiniranja odnosa između priče i publike.

Osigurat će se financijska potpora za produkciju triju projekata virtualne stvarnosti, za svaki u iznosu do 60 000 eura.

Rok za prijavu je 22. listopad 2019., a sve se radionice održavaju u Veneciji.

Prva radionica će se održati od 10. do 16. siječnja 2020., druga od 3. do 6. ožujka 2020., a završno predstavljanje VR projekata predviđeno je za vrijeme trajanja Venecija Film Festivala na sajmu Venice Production Bridge u rujnu 2020.

Više informacija potražite ovdje.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 13.10.2019