Radnici drugog reda | kulturpunkt

Radnici drugog reda

Inicijativa Za snažno civilno društvo upozorava na štetnost odluke kojom Vlada sredstva za očuvanje radnih mjesta u koronakrizi namiče uzimajući od najranjivijih skupina.

Pripremila: Ivana Pejić
  • A
  • +
  • -

Inicijativa Za snažno civilno društvo uputila je otvoreno pismo Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova povodom odluke o preusmjeravanju 450 milijuna kuna iz fonda namijenjenog profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, u vladin projekt Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom. Iako je potreba za pomoći radnicima koji su u kriznoj situaciji ostali bez prihoda neosporna, u pismu se ističe zabrinutost postupkom u kojem se to čini uskraćujući pomoć najranjivijim i egzistencijalno najugroženijim skupinama.

"Ovaj postupak problematizira cijelu politiku zapošljavanja osoba s invaliditetom i mjere koje su donesene i koje ne daju očekivane rezultate od kada su u primjeni" navodi se u priopćenju. Naime, nedavno izmijenjeni Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom propisuje obvezu kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom za sve poslodavce koji zapošljavaju najmanje 20 radnika (u privatnom i javnom sektoru).

Obveza se može ispuniti zapošljavanjem osobe s invaliditetom ili korištenjem zamjenske kvote, a za poslodavce koji ne ispune kvotu niti zapošljavanjem niti na zamjenski način, propisana je obveza novčane naknade. Od tako prikupljenih sredstava financira se održivost i razvoj sustava profesionalne rehabilitacije, isplata poticaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom te provođenje projekata i programa za njihovo zapošljavanje.

Međutim, natječaji za poticanje takvog zapošljavanja koje raspisuje Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom koncipirani su tako da organizacije civilnog društva ili mala društvena poduzeća ne mogu ispunjavati zadane uvjete, objašnjava nam Mira Anić iz Udruge djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono.

"Kako biste zaposlili osobe s invaliditetom, trebate ispunjavati neke uvjete: imati razvijenu tehnologiju i profit iz kojeg se trebaju isplaćivati plaće za osobe s invaliditetom. Dakle, natječaj je odličan za profitna poduzeća i ako su do tada uplaćivali za kvotu, sada im se ti novci mogu i vratiti. Međutim, društvena poduzeća ili zadruge, koja djeluju bez zakonske regulative za društveno poduzetništvo djeluju po neprofitnom principu, što znatno otežava ispunjavanje uvjeta. Nikako na tom natječaju ne možemo konkurirati  poduzetnicima koji imaju uhodan posao i određenu akumulaciju sredstava."

Koliko je poduzetnika ostvarilo navedeni poticaj nije poznato. Sudeći po iznosu nepotrošenog novca koji se nalazi u fondu, jasno je da mjera ne daje rezultate, tim više što je poslodavcima jednostavnije platiti kvotu nego osigurati uvjete za zapošljavanje osoba s invaliditetom. No, umjesto ispravljanja nepravilnosti sustava koji omogućuje takvu akumulaciju bez distribucije, sredstva se jednostrano i jednostavno prenamjenjuju u druge svrhe, ugrožavajući najranjivije i zaobilazeći društvene aktere koje bi svojim iskustvom i znanjem mogli sudjelovati u razvoju dugoročno održivih programa.

"Izuzetno nam je važno da se u procese kreiranja javnih politika uključe OCD-i sa svim svojim iskustvima i kompetencijama i ravnopravno sudjeluju u kreiranju uključivog i inkluzivnog društva u kakvom bi voljeli živjeti i raditi", zaključuje se u otvorenom pismu koje u cijelosti možete pročitati ovdje

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 15.05.2020

VEZANE VIJESTI

Za zdravo društvo i žive zajednice

Pripremila: Matija Mrakovčić

Inicijativa Za snažno civilno društvo uputila je nadležnim institucijama prijedloge mjera za očuvanje rada organizacija civilnog društva.

Funkcioniramo koliko je potrebno

Pripremila: Matija Mrakovčić
Ispunite upitnik o uvjetima rada organizacija civilnog društva u kontekstu pandemije, radi izrade zagovaračke podloge za podršku civilnom društvu u Hrvatskoj.

Što slijedi u vremenu poslije?

Piše: Ivana Pejić
Usmjeravanje javnih sredstava isključivo prema sanaciji gospodarstva dodatno će produbiti ionako nezavidnu poziciju organiziranog civilnog društva Hrvatskoj.