Radnik, radnica, umjetnica, umjetnik | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Radnik, radnica, umjetnica, umjetnik

Ovogodišnje istraživanje polaznika Kustoske platforme krenulo je od pitanja odnosa umjetničke produkcije i industrijske proizvodnje u Hrvatskoj za vrijeme Jugoslavije.

09.04.2014 - 19.04.2014 , Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević
  • A
  • +
  • -

"Nakon završetka Drugog svjetskog rata i osnivanja Federativne Narodne Republike Jugoslavije, političko vodstvo nove države kreće u obnovu ratom razorene zemlje. Jedan od primarnih ciljeva, koji se naglašava već u prvoj "petoljetki", jest industrijalizacija, koja bi zaostalu privrednu zemlju transformirala u novu, naprednu, socijalističku državu, te stvaranje radničke klase. Preseljenjem velikog dijela stanovništva u gradove javlja se potreba za unapređenjem i poboljšanjem životnih uvjeta radnika što se prvo manifestiralo gradnjom stanova i popratnih objekata, zatim inicijativama za osuvremenjenje "oblikovanja" čiji finalni produkti, osim materijalne upotrebljivosti, posjeduju i "duhovnu funkcionalnost", a na koncu i obrazovanjem radnika. Krajem 40-ih uvodi se obavezno osmogodišnje obrazovanje, početkom 50-ih osniva se Radničko sveučilište Moša Pijade koje je nudilo temeljno i/ili dodatno obrazovanje za radnike, a u sklopu kojeg je izlazio i časopis 15 dana koji je radnicima trebao približiti suvremena strujanja u umjetnosti.

Ovogodišnje istraživanje polaznika Kustoske platforme krenulo je upravo od pitanja odnosa umjetnosti/umjetničke produkcije i industrijske proizvodnje u Hrvatskoj za vrijeme Druge Jugoslavije. Podijeljeni u četiri grupe, polaznici su temi prilazili na različite načine. Dvije su grupe temi prišle sa stajališta umjetnika/radnika – amatera, jedna se grupa bavila dizajnom, a druga stvaralaštvom suvremenih umjetnika koji su tematizirali ovaj odnos u svojemu radu. Na izložbi će se moći vidjeti analiza časopisa Kulturni radnik koji je izlazio 1948. do 1991., kronologija brodogradilišta 3. maj u Rijeci i njegova Kino-fotokluba Jadran, sami filmovi kluba te intervjui s Hrvojem Turkovićem, Draganom Rubešom i Petrom Trinajstićem, razgovori s Draganom Roksandićem i Bogdanom Budimirovom, te dokumentacija o suvremenim umjetnicima koji su se bavili ovom temom", stoji u uvodniku izložbe koji potpisuju Ana Hušman, Marijan Crtalić, Luiza Margan i Martina Grlić.

Polaznici Kustoske platforme: Lorena Barić, Marijana Paula Ferenčić, Josip Horvat, Davor Konjikušić, Branimir Kopilović, Dunja Kučinac, Karla Lebhaft, Jelena Milić, Mateja Pavlić, Milica Popović, Ines Praprotnik, Sonja Švec Španjol.

Mentorica: Ana Kovačić; asistentice: Sanja Sekelj i Lea Vene; organizatorice Kustoske platforme: Ivana Mestrov i Mihaela Richter; koordinatorica: Mirna Rul.

Kustoska platforma program je posvećen dodatnoj teorijskoj i praktičnoj edukaciji iz područja suvremene umjetnosti. Unutar programa, koji se ove godine sastojao od tri različita modula: Kustoske prakse u institucionalnom i izvaninstitucionalnom kontekstu (Jasna Jakšić), Tekst i kontekst II (Klaudio Štefančić) i Praktikum Kustoske platforme: Suodnosi umjetnosti i  proizvodnje (Ana Kovačić) s čitalačkom grupom (Ana Kutleša) te terenskog putovanja u Ljubljanu, posebno mjesto zauzeo je rad na konkretnom izložbenom projektu unutar modula Praktikum kustoske platforme. Ovo je omogućilo polaznicima/ama uvid u moguće metodološke, tehničke i teorijske alate vezane uz koncepciju i realizaciju izložbi suvremene umjetnosti.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 07.04.2014