Radništvo i prekarizacija | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Radništvo i prekarizacija

Lev Centrih u predavanju će adresirati oštre polemike na ljevici o značenju prekarizacije i prekarijata u suvremenim kapitalističkim društvima.

19.12.2013 , Zagreb - SABA
  • A
  • +
  • -

"Vladina zakonska ofenziva u sferi radnih prava, iako skoro pa nevidljiva u društvenoj i medijskoj kakofoniji zadnjih mjeseci, jasna je gesta demaskiranja strukturnog društvenog sukoba rada i kapitala iz pozicije kapitala. Prevođenje strukturnog društvenog sukoba u politički artikuliranu strategiju iz pozicije rada nije nimalo lagan zadatak. S posljednja dva predavanja u ovogodišnjem ciklusu ponudit ćemo kroz historijsku kontekstualizaciju radničkih borbi skroman doprinos tim nastojanjima", stoji u najavi Centra za radničke studije.

U studiji Radnička klasa Srbije u tranziciji 1988-2013., polazeći od položaja radništva, autor Goran Musić dotiče se nekih od najsloženijih društveno-ekonomskih procesa u srbijanskom društvu: od uspona nacionalizma kasnih 80-ih, preko gospodarskog kolapsa i deindustrijalizacije za vreme ratova 90-ih, pa sve do "tranzicijskog" preobražaja i ustoličenja neoliberalizma kao dominantnog ideološkog usmjerenja u srbijanskoj politici tijekom prvog desetljeća 21. veka. Ključno pitanje za autora jeste na koji način su pomenuti procesi uticali na svijest radništva, kao i različite oblike artikulacije njihove borbe za preživljavanje.

Lev Centrih će u predavanju Povijest agrarnog pitanja i prekarizacija adresirati oštre polemike koje se već neko vrijeme vode na ljevici o značenju prekarizacije i prekarijata u suvremenim kapitalističkim društvima. Ponekad se u tim raspravama prekarijat tretira kao nova društvena klasa i pritom ga se postavlja u poziciju koja je donedavno pripadala radničkoj klasi. Prekarizacija je stanje u kojem se nalaze radni ljudi, inače podijeljeni u različite klase, kad veliki potresi u ekonomskom i političkom životu konkretnih zajednica počinju ozbiljno narušavati njihovu reprodukciju. 

Goran Musić se bavi istraživanjem radničkih štrajkova u poznom jugoslovenskom socijalizmu te je aktivan sudionik raznih inicijativa za studentska i radnička prava u Srbiji. Član je uredništva internet portala Crvena Kritika. Dr.sc. Lev Centrih je povjesničar i sociolog; član Inicijative za demokratični socijalizam i član uredništva izdavačke kuće Sophia u Ljubljani.

Predavanje Gorana Musića bit će održano u dvorani 6 na Filozofskom fakultetu 13. prosinca, s počekom u 19.30 sati.

Predavanje Leva Centriha bit će održano u prostorima Saveza antifašističkih boraca 19. prosinca, s početkom u 19 sati.

Foto: Jan Truter

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 10.12.2013