Radoslav Putar 2020. | kulturpunkt

Natječaji Poziv na sudjelovanje

<

Radoslav Putar 2020.

Nagrada uključuje rezidenciju u New Yorku, samostalnu izložbu i produkciju rada, a mogu se prijaviti likovni umjetnici/e do 40 godina starosti.

ROK: 15.03.2020

Institut za suvremenu umjetnost (Zagreb) u suradnji s YVAA - Young Visual Artists Award, Residency Unlimited i Trust for Mutual Understanding (New York), HULU (Split) i Galerijom S (Koprivnica) raspisuje Natječaj za Nagradu Radoslav Putar 2020.

Na Natječaj se mogu prijaviti likovni umjetnici/e do 40 godina starosti, odnosno umjetnici/e rođene 1980. godine ili kasnije. Nagrada se dodjeljuje za kvalitetu, hrabrost i inovativnost, za umjetnička djela realizirana tijekom 2019. ili 2020. godine. Žiri će razmotriti djela izvedena u svim medijima likovnih umjetnosti: slikarstvu, kiparstvu, grafici, crtežu, instalacijama, fotografiji, videu, novim medijima i performansu. Djela iz područja primijenjene umjetnosti, dizajna, kazališta i filma neće se razmatrati.

Umjetnici/ice na Natječaj se mogu prijaviti samostalno, a pravo prijedloga kandidata imaju i profesionalni djelatnici iz područja likovnih umjetnosti i/ili institucije. Prijavljeni kandidati/kinje ne moraju biti državljani Republike Hrvatske, ali njihov umjetnički razvoj i rad moraju biti vezani uz hrvatsku kulturnu scenu. 

Ukoliko prijavitelj/ica sve ili dio radova iz prijave potpisuje u suradnji s grupom ili kolektivom, svi sudionici moraju biti obaviješteni o vašoj prijavi i s njome suglasni. Umjetnici koji se prijavljuju na Natječaj moraju biti aktivni na sceni i izlagati u Hrvatskoj najmanje 3 godine. 

Prijava mora sadržavati:

1. Osobne podatke i kontakte (ime, prezime, adresa, telefon, e-mail, internetska stranica)

2. Profesionalni životopis na hrvatskom i engleskom jeziku

3. Dokumentaciju o umjetničkim djelima nastalima 2019. i 2020. godine, opremljenu i jasno označenu svim podacima o autoru i djelima (naziv, godina, tehnika, dimenzije, mjesto izlaganja, itd.) ili skice još nerealiziranih radova

4. Dokumentacija može sadržavati digitalne fotografije, kataloge, skice, video na CD/DVD/USB, uz kvalitetne ispise radova. Digitalne fotografije moraju biti visoke kvalitete (300dpi, do 3MB)

5. Kratku izjavu ili obrazloženje umjetnika o vlastitom umjetničkom radu na hrvatskom i engleskom jeziku (svaka verzija maksimalno 1 stranica teksta, A4)  

Dobitniku/ci nagrade Radoslav Putar organizatori će osigurati osmotjedni rezidencijalni boravak u New Yorku, samostalnu izložbu u Institutu za suvremenu umjetnost, mjesto u žiriju nagrade za iduću godinu i produkciju rada u suradnji s koprivničkom Galerijom S.

Prijave možete poslati poštom adresu Instituta za suvremenu umjetnost (Trg kralja Tomislava 20, Zagreb) s naznakom "Za Nagradu Radoslav Putar 2020". U slučaju da šaljete materijale u prijavnici isključivo u elektroničkom obliku, potrebno ih je postaviti na Wetransfer i poslati na mail adresu. 

Međunarodni stručni žiri odabrat će između prispjelih prijava četiri finalista/kinje koji će se predstaviti 19. lipnja na zajedničkoj izložbi u splitskom u Salonu Galić. Na otvorenju izložbe stručni žiri će, nakon pregleda radova i razgovora sa svakim od finalista/kinja, izabrati i proglasiti dobitnika/icu Nagrade Radoslav Putar za 2020. godinu.

Natječaj je otvoren do 15. ožujka.

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 10.02.2020