Radost dokumentarnog filma | kulturpunkt

Najave Festival

<

Radost dokumentarnog filma

ZagrebDox, najveći međunarodni festival dokumentarnog filma u regiji, održava se od 26. veljače do 4. ožujka.

26.02.2012 - 04.03.2012 , Zagreb - Movieplex
  • A
  • +
  • -

Osmu godinu zaredom domaća će publika u čak osam festivalskih dana, imati priliku pogledati više od 150 dokumentiranih priča iz raznih krajeva svijeta. 

Ovogodišnji natjecateljski program ZagrebDoxa uključuje 50 dokumentaraca koji se natječu za glavne festivalske nagrade, Velike pečate. Od toga ih je 30 u međunarodnoj, a 20 u regionalnoj konkurenciji.Mali pečat dodjeljuje se autoru ili autorici do 35 godina starosti, a nagrada Movies That Matter filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava. 

Uz konkurenciju, ZagrebDox prikazuje još šest službenih filmskih programa: Glazbeni globus, Happy DoxKontroverzni DoxStanje stvari te prošle godine pokrenute Majstore Doxa i Teen Dox.Popratni programi pak uključuju niz retrospektiva: baltičke dokumentarce u selekciji danskog filmskog stručnjaka Tuea Steena Müllera, retrospektivu Danske filmske škole (Den Danske Filmskole) po izboru Arnea Broa, voditelja dokumentarističkog studija i retrospektivu eksploatacijskih, često i pseudo dokumentarca s naglaskom na senzacionalističke teme koje nazivamo Mondo a koji su obilježili šezdesete godine prošlog stoljeća. U autorskoj retrospektivi ove godine bit će predstavljen međunarodno priznati i višestruko nagrađivani američki neovisni filmaš Jaya Rosenblatt, čiji filmski opus broji više od 25 naslova. Domaće retrospektive uključuju prezentaciju filmova domaćne nezavisne produkcijeke kuće Fade In, a autorska večer ZagrebDoxa bit će posvećena redatelju Tomislavu Radiću

Direktor ove zagrebačke revije dokumentarnog filma Nenad Puhovski, manifestaciju je opisao ovako: "Ovogodišnji se ZagrebDox održava u vremenu bremenitom problemima, ratovima, ustancima, krizama... jednom riječju u vremenu u kojem je znatni dio svjetskog stanovništva izgubio vjeru (ili možda iluziju) u smisao, boljitak, budućnost. Dokumentaristi naravno prate ta zbivanja. Svatko na svoj način, svatko u okviru svoje estetike i etike. ZagrebDox je od samih početaka bio mjesto susreta sjajne zagrebačke publike i filmaša najrazličitijih dokumentarističkih rukopisa. Jedno im je uvijek bilo zajedničko – želja da se opiše, razumije i možda samo malo poboljša svijet u kome živimo. Zato mi je drago da će se ove godine naša publika susresti s fascinantnom intimističkom dramom Ljudi koji sam mogao biti, a možda i jesam Borisa Gerretsa, animiranim ljudskopravaškim dokumentarcem Zeleni val Alija Samadija Ahadija ili prekrasno snimljenim i angažiranim filmom Mjesto moje malo Tatiane Huezo. Publika će moći pogledati i svjetske premijere filmova naših iskusnih dokumentarista, Dane BudisavljevićSilvestra Kolbasa i Branka Ištvančića, ali i novih dokumentarca mladih autora,Đure Gavrana i Morane Komljenović".

Detaljnije informacije o programu potražite ovdje

Foto: Tatiana Huezo, The Tiniest Place 


 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 24.02.2012