Raised Fist | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Raised Fist

Izložbu čine radovi Marka Markovića nastali u različitim umjetničkim medijima tijekom protekle dvije godine koje umjetnik provodi u New Yorku.

03.09.2013 - 12.09.2013 , Split - MKC Split
  • A
  • +
  • -

U utorak, 3. rujna, s početkom u 19.30 sati u galerijskom prostoru MKC Split bit će otvorena izložba Marka Markovića, dok će njegov happening Konfrontacije biti održan u ponedjeljak, 9. rujna, u 21 sat također u Domu mladih, u suorganizaciji festivala Perforacije, IKS festivala i Multimedijalnog kulturnog centra.  

Izložbu indikativnog naziva Raised Fist (podignuta šaka) čine Markovi radovi nastali u različitim umjetničkim medijima iz protekle dvije godine koje umjetnik provodi u New Yorku. Uglavnom je riječ o video zapisima umjetnikovih performansa i akcija, video i ready made instalacijama i crtežima /fotografijama. Raised Fist kao ikonički simbol otpora koristili su i prosvjednici akcije/pokreta Occupy Wall Street – protiv pohlepe bankarskog i korporativnog svijeta, globalne recesije i njezinih posljedica, a događala se upravo u trenutku Markovog dolaska u SAD na studijski boravak kao dobitnik nagrade Radoslav Putar za najboljeg mladog umjetnika u Hrvatskoj u 2011. godini. Teme novih radova koji nastaju u SAD-u, ali i za umjetničkih posjeta Turskoj i Vladikavkazu uklapaju se u njegov prijašnji rad i njegove dotadašnje umjetničke interese, a tiču se egzistencijalnog položaja ilegalnog radnika, društvenih razlika, svemoći sistema, te nerijetko i nastaju na mjestima bitnim na značenjskoj razini za iskazivanje društvenog otpora. 

Marko Marković rođen je 1983. u Osijeku. Diplomirao je 2007. slikarstvo u klasi prof. Gorkog Žuvele na splitskoj Umjetničkoj akademiji. Radi u različitim medijima: slikarstvo, crtež, skulptura, video, instalacije, ambijent, performance, happening, akcije i intervencije u javnom prostoru. U svojim radovima često animira i uključuje publiku. Pokretač je i član fleksibilne formacije Adistia, grupe koja djeluje na raznim poljima umjetnosti. Glavni je organizator festivala performansa DOPUST u Splitu. Jedan je od frontmena u performativnom punk/electro/noise bendu Ilija i Zrno Žita. Sudjelovao je na brojnim izložbama, radionicama, festivalima i tribinama u zemlji i inozemstvu (USA, Rusija, Meksiko, Italija, Finska, Alžir, Kosovo, BiH, Srbija, Slovenija, Grčka).  Danas živi i radi u New Yorku. 

Izložba ostaje otvorena do 12. rujna.


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.09.2013