Raj za digitalnu sliku | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Raj za digitalnu sliku

Izložbu Ivane Tkalčić Paradise Now_ čini više prostornih instalacija s video radovima te printevi na papiru i svili kroz koje propituje razvoj novih medija i tehnologija.

14.03.2018 - 28.03.2018 , Zagreb - Izložbeni salon Izidor Kršnjavi
  • A
  • +
  • -

U srijedu, 14. ožujka u Izložbenom salonu Izidora Kršnjavog otvara se izložba Ivane Tkalčić Paradise Now_ koja se sastoji od više prostornih instalacija s video radovima iz serije _new world te printeva na papiru i svili. U zadnjih godinu dana Tkalčić je sudjelovala na rezidencijama u pet europskih zemalja te je većina njezinih radova za Paradise Now_ nastala na pojednim rezidencijama.

"Digitalna slika trpi u svojem postojanju. Ako ju promatramo kao jedan od mnogih oblika energije, možemo vjerovati kako ona u želji za opstankom, jednom stvorena, ima mogućnost samoobjave u kontinuirano prisutnom putovanju u prostor/vrijeme dimenziji. Prema Hito Steyerl, tendecija slabije slike apstrakciji, odnosno slika kao vizualna ideja na njezinom samom početku, ako je uopće i uspijemo dešifrirati, pokazat će nam ono rijetko, ono očito i ono nevjerojatno. Možda tu mogućnost možemo nazvati Rajem za digitalnu sliku",  stoji u predgovoru izložbe koji potpisuju Ivana Tkalčić i Bernarda Cesar.

"Ako da, pita se autorica, kako se, zbog dinamičnog razvoja novih tehnologija i medija, svakodnevno mijenja percepcija stvarnosti? Živimo u svijetu gdje je sve više i više informacija, a sve manje i manje značenja. Vrijeme i prostor, drastično su zbijeni kroz tehnologiju. Sve je reducirano na bit-e informacija i simultano dostupno u bilo kojem trenutku. Kao rezultat digitalizacije sve je ovdje i sada, informacije o cijelom svijetu su na internetu, udaljene samo za WiFi pristup. Pojam stvarnog ostaje aktualna tema mnogih debata u eri u kojoj internet, VR, AR, cybertehnologija i bioetika izazivaju samu prirodu stvarnosti", zaključuju autorice popratnog teksta.

Za vrijeme trajanja izložbe autorica vodi radionicu za učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Izložba ostaje otvorena do 28. ožujka u radnom vremenu ISO-a.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 13.03.2018