Ramijevih osamnaest godina | kulturpunkt

Video

Ramijevih osamnaest godina

Kolaž sastavljen od fotografskog i tekstuanog materijala donosi priču Ramija, sirijskog tinejdžera koji je našao novi dom u Zagrebu.

Imati 18 godina diljem svijeta znači različito. U mnogim zemljama, kao i u Hrvatskoj, to je doba punoljetnosti, negdje se stječe ranije, negdje još kasnije. U Hrvatskoj s 18 godina osoba može glasati na izborima, može voziti, može se vjenčati ako želi, može u kinu gledati bilo koji sadržaj, može i živjeti samostalno bez dopuštenja roditelja. Može raditi puno radno vrijeme. Ako roditelji nisu sposobni za rad i nemaju dovoljno sredstava za život, punoljetno dijete dužno ih je uzdržavati. 

Brojna prava i obaveze dolaze s punoljetnošću, no dolazi li i odraslost? Osim tog zakonskog okvira, mnogim osamnaestogodišnjacima se zapravo ništa bitno ne mijenja, još dugo ne postaju zreli i samostalni. Osamnaesta godina je više simbolična točka u kojoj se spajaju kraj djetinjstva i dugi početak ostatka života. Odraslost ili sazrijevanje često određuju okolnosti, ali i vlastiti osjećaj. 

U kolažu fotografija i teksta pogledajte što je Ramiju, koji je s obitelji izbjegao iz rata u Siriji i živi u Zagrebu, donijelo njegovih 18 godina.   

Koncept: Barbara Matejčić 

Foto: Barbara Radelja 

Video je nastao suradnji s UNHCR-om Hrvatska, Agencijom UN-a za izbjeglice.