Raščlanjivanje svakodnevnog iskustva | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Raščlanjivanje svakodnevnog iskustva

Ivana Pipal medijski raznorodno krstari od jednostavnog, lakopoteznog crteža olovkom ili drvenom bojicom, preko grafike, do stop animacije ili do-it-yourself umjetničke knjige.

03.12.2015 - 21.12.2015 , Split - Galerija Škola

Otvorenje izložbe Vijesti iz vidnog polja / News from the Field of Vision Ivane Pipal u Galeriji Škola, Škole likovnih umjetnosti najavljeno je za četvrtak, 3. prosinca, u 19 sati.

Nakon godine dana intenzivnog djelovanja, splitska Galerija Škola, predstavlja izložbu Vijesti iz vidnog polja, mlade zagrebačke umjetnice Ivane Pipal koja unutar svoje umjetničke prakse, djeluje kroz raznorodne medijske oblike: ilustraciju, animaciju i strip, umjetničku knjigu, instalaciju i video, povezujući srodne discipline (ples, kazalište, film, performans). Medijski raznorodno krstareći od jednostavnog, lakopoteznog crteža olovkom ili drvenom bojicom, preko grafike, do stop animacije ili do-it-yourself umjetničke knjige, Pipal raščlanjuje svakodnevno iskustvo gradeći začudne prizore i pomake u svakodnevnom. 

Razlučujući između predmeta i prizora, prizora i radnje, situacije i narativa, tijela, emocije, mentala, duha, osjetila i subjekta, autorica izvodi kratke prizore koje ponekad iscrpljuje i do ruba apsurda. I sama će reći: "Iz svakodnevnih situacija biram elemente koje izmičem i očuđujem kako bih promijenila perspektivu promatranja svijeta oko sebe i dnevne rutine pretvorila u rituale. Važan element u svim radovima mi je naracija koja pokreće vizualne priče tretirajući temu na neobičan način, prikazujući uobičajenu i poznatu svakodnevnicu kao bizarnu i apsurdnu koreografiju, izvedenu u beskonačnom krugu ponavljanja. Koristeći apsurd isprepleten sa fragmentima svakodnevnice pažnju pokušavam usmjeriti na ovdje i sada te na taj način predstavljam svoj komentar na društvo manipulirane svijesti".

Ivana Pipal (Zagreb, 1990.) je vizualna umjetnica koja djeluje kroz raznorodne medijske oblike: ilustraciju, animaciju i strip, umjetničku knjigu, instalaciju i video, povezujući srodne discipline (ples, kazalište, film, performans) unutar svoje umjetničke prakse. Diplomirala je animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Istaknula se objavom prve knjige Priča o teti Mandi (2x2, 2013.), za koju potom dobiva brojna priznanja. Izlagala je na više skupnih izložbi u Zagrebu, Londonu, Beogradu i Münchenu te je u Tuzli 2012. nagrađena za najbolju ilustraciju na međunarodnom natječaju likovnih akademija Vezeni most. U 2014. imala je dvije samostalne izložbe (Galerija Nova i Galerija VN, Zagreb). Stripove i ilustracije objavljivala je u nekoliko časopisa – Komikaze, Q strip, Zarez i Le Monde diplomatique, a video radove predstavila na festivalima (Kratki utorak u Tuškancu, Tabor film festival, Festival hrvatskog animiranog filma, Urban festival, CPH DOX) i na televiziji (HRT 3, HRT 1). Jedna je od suosnivačica neformalnog, umjetničkog kolektiva SF ljubavnice koji spaja umjetnost i znanost kroz izložbeni medij. 2015. je kao ilustratorica predstavljena na izložbi zemlje gosta-Hrvatske, na Festivalu dječje knjige u Bologni.

Kustosica je izložbe Ivana Meštrov.

Izložbu posjetite do 21. prosinca.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.12.2015