Rascvjetana pustinja | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Rascvjetana pustinja

U novoj knjizi The Conflict Shoreline Eyal Weizman tvrdi kako klimatske promjene nikad nisu bile kolateralna šteta, već cilj.

Pripremila: Antonija Letinić

FOTO: Fazal Sheikh

  • A
  • +
  • -

U izdanju Cabinet Booksa objavljena je publikacija The Conflict Shoreline: Colonization as Climate Change in the Negev Desert, suradnički projekt izraelskog teoretičara Eyala Weizmana i fotografa Fazala Sheikha. Knjiga propituje "bitku za Negev", trajni proces izraelske države u pokušaju da iskorijeni Beduine iz sjevernih rubova te pustinje. Za razliku od drugih granica oko kojih se vode bitke u Izraelsko-palestinskom sukobu, ovaj teritorij nije obilježen ogradama i zidovima već se povlači i širi uvjetovano kultivacijom, izmještanjem, urbanizacijom i klimatskim promjenama. 

Sudbina beduinskih sela uzduž pustinjske granice, njezine "sušne linije", povezana je s dubokim ekološkim promjenama. No, za razliku od većine današnjih ekologa koji su uvjereni da su klimatske promjene slučajna i nenamjerna posljedice moderniteta, Weizman tvrdi da kako iz perspektive kolonijalne povijesti klimatske promjene nisu nikad bile tek kolateralna šteta. Smatra da su one uvijek bile cilj: "rascvjetana pustinja" u stvari znači "mijenjanje klime". 

U propitivanju ove povijesti, Weizman ističe pokušaje – od Otomanske ere preko razdoblja evropske kolonizacije do danas – znanstvenog određivanja, mjerenja i mapiranja granica pustinje. Takvi napori su važni jer su imperijalne, a kasnije i nacionalne vlade – čiji zakoni nisu nikada prepoznavali posjedovna prava u pustinji – imali za cilj pomicati granice pustinje u pokušajima širenja granica obradive zemlje te dovesti nomade pod državnu kontrolu. U Negevu su izmjena vremena i izmiještanje Beduina išli su ruku pod ruku. No, glavna protuteža u pomicanju pustinjskih rubova i Beduina sve dublje prema jugu danas su postale globalne klimatske promjene. Predvidljivo, Beduini su zarobljeni u sredini. 

Kako navode izdavači, Weizmanov tekst – dijelom detektivska priča, dijelom povijesna lekcije, a dijelom znanstvena analiza – istražuje promjene granice Negeva kroz iznimne suvremene fotografije umjetnika Fazala Sheikha i široku lepezu dokumenata, mapa i slika, uključujući povijesne fotografije iz zraka, državne planove, sudska svjedočenja i zapise devetaestostoljetnih putopisaca. Zajedno, ovi raznovrsni materijali uspostavljaju liniju sukoba kao granicu duž koje su klimatske promjene i političko nadmetanje duboko i opasno povezani. 

Eyal Weizman, profesor prostorne i vizualne kulture na Sveučilištu Goldsmiths u Londonu, domaćoj je publici poznat po gostovanjima u net.kulturnom klubu mama, a prošle godine objavljena je u izdanju Multimedijalnog instituta njegova knjiga Najmanje od svih mogućih zala. Na novoj knjizi The Conflict Shoreline surađivao je s Fazalom Sheikhom, umjetnikom koji u svom radu koristi fotografijom kako bi dokumentirao živote izmještenih i marginaliziranih zajednica širom svijeta. 

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 23.07.2015

VEZANE VIJESTI

Živjeti s podjelama

Piše: Tomislav Žilić

Pobjeda LGBTQ populacije u SAD-u inspirirala je intervenciju u prostoru palestinskog umjetnika koja je imala nepredviđene posljedice.

Iz lošeg u gore

Piše: Tomislav Žilić

Broj imigranata koji ulaze u Europsku uniju kontinuirano raste, no prakse država članica neadekvatne su za rješavanje ovog bitnog humanitarnog pitanja.

Na kulturnom frontu

Piše: Tomislav Žilić

Kompleksna društveno-politička situacija u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali posljednjih je godina obilježena sve glasnijim pozivanjem na ekonomski i kulturni bojkot Izraela.