Raskorak u zastupljenosti tema i perspektiva | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Raskorak u zastupljenosti tema i perspektiva

Udruga PaRiter pokrenula je akciju FemWiki - Enciklopedija žena kako bi se najveća online enciklopedija dopunila člancima koje pišu žene, o ženskim iskustvima i postignućima.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: Howard R. Hollem / Wikimedia commons

Riječka udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter pokrenula je akciju FemWiki - Enciklopedija žena kojom se želi započeti promjena negativnog trenda dominacije članaka muških autora na najvećoj online enciklopediji. Wikipedia teži okupljanju različitih stajališta - autora i autorica i njihovih iskustava u cilju zajedničkog kreiranja baze znanja te osiguravanju slobodnog pristupa toj bazi svakom pojedincu i pojedinki, no kritizirana je zbog velikog raskoraka u zastupanju različitih tema i perspektiva. Rezultati studije koju je 2011. godine provela zaklada Wikimedija pokazali su da oko 91 posto urednika članaka na Wikipediji čine muškarci, što potvrđuje veliki nesrazmjer zastupljenosti različitih perspektiva. Također, članci obiluju predrasudama autora koji ih kreiraju, a u prosjeku su to informatički pismeni, visoko obrazovani muškarci iz razvijenih zemalja sjeverne hemisfere, stoji na stranicama Udruge.

Jedan od ekstremnih primjera Wikipedije članak je s popisom pornografskih glumica od 1950-ih godina do danas koji je više od tri puta duži od onog istaknutih žena pripadnica američkih starosjedilačkih naroda, a duži je i od ukupnog broja svih popisanih imena na listama pjesnikinja i listama sportašica. Također, objavljivanje je proces tijekom kojeg, da bi članak bio i ostao objavljen, mora biti ocijenjen kao relevantan i pouzdan na temelju broja različitih referenci i njihove objektivne pouzdanosti. Uzme li se u obzir da su ženska postignuća tijekom povijesti sustavno zanemarivana, pripisivana muškarcima ili degradirana, da ženske ličnosti nisu dobivale priznanje, pažnju i bile prepoznatljive kao muškarci, količina referenci u tim slučajevima znatno je skromnija. Posljedica je, najčešće, brisanje članaka o istaknutim ženskim ličnostima ili u najboljem slučaju, ulaganje znatnih dodatnih napora kako bi se dokazala njihova relevantnost. 

Wikipedia na hrvatskom jeziku, nažalost, prati globalne statistike, a ključ promjene povećanje je broja autorica i urednica članaka, poručuju iz Udruge PaRiter. S obzirom na to da su wikipedijini članci često među prvim rezultatima internetskih tražilica i imaju velik utjecaj na informiranje javnosti, njihovo dopunjavanje sadržajima o stvarnim ženskim iskustvima, utjecaju i dostignućima omogućilo bi informiranje mnogo šire publike. Sličan projekt spontano je pokrenut u Srbiji 2014. godine, kada je uređeno i dopisano osamdeset članaka. Platforma je nastavila rasti te su 2015. godine u projekt uključene i LGBT teme.

Udruga PaRiter poziva da projekt FemWiki - Enciklopedija žena podržite svojim glasom na natječaju za društvene inovacije i/ili ideje u području razvoja civilnoga društva i promociji filantropije, koji je otvoren do 25. rujna 2016. godine.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 20.09.2016

VEZANE VIJESTI

Građanski odgoj u praksi

Piše: Matija Mrakovčić
Programima namijenjenim djeci i mladima knjižnice pridonose razvoju samog civilnog društva, društva građanski i politički pismenih pojedinaca, koji vole i čitati.

Virtualno je stvarno

Piše: Martina Domladovac

U sklopu kampanje 16 dana aktivizma organizirana je zajednička ulična akcija kojom je upozoreno na rastuće virtualno nasilje, pogotovo nad djevojčicama, djevojkama i ženama.

Jednakost u svakom pogledu

Izložba Znanost je ženskog roda ukazuje na neravnopravnu reprezentaciju žena u prirodnim znanostima.