Raskrinkavanje neegalitanih praksi buržoaskog feminizma | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Raskrinkavanje neegalitanih praksi buržoaskog feminizma

Na prvom javnom feminističko-marksističkom kružoku FEMATIK čitaju se tekstovi važni za povezivanje emancipacije žena s borbom internacionalnog radničkog pokreta.

30.01.2019 , Zagreb - net.kulturni klub mama
  • A
  • +
  • -

Kao mjesto promicanja kritičkih društvenih pozicija, Klub MaMa u 2019. godini ugošćuje feminističko-marksistički kružok FEMATIK, čitalačku grupu koja više od tri godine djeluje s ciljem dodatnog samoobrazovanja i afirmiranja teorije politički lijevo orijentiranog feminizma.

Na prvom javnom druženju u MaMi, 30. siječnja u 18 sati, kružok se bavi tekstovima istaknutih marksističkih autora i autorica koji su krajem 19. stoljeća po prvi puta tzv. žensko pitanje teorijski interpretirali kao integralni dio klasne borbe:

August Bebel: Žena i socijalizam

Friedrich Engels: Podrijetlo porodice, privatnog vlasništva i države

Clara Zetkin: Ženski rad i sindikalne organizacije; Za oslobođenje žena!

Ovi su tekstovi izabrani zbog njihove ključne uloge u povezivanju emancipacije žena s borbom internacionalnog radničkog pokreta i izgradnji argumentacijske linije važne u raskrinkavanju neegalitanih praksa buržoaskog feminizma.

Sve zainteresirane mogu se javiti na mail kako bismo vam proslijedili literaturu o kojoj će se raspravljati. Za one koje imaju Engelsovu knjigu, čita se cijeli tekst. Bebelov tekst se nalazi u knjizi Žensko pitanje (ur. Jovan Đorđević) na stranama 167-170.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 22.01.2019