Raspad Jugoslavije kroz klasnu optiku | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Raspad Jugoslavije kroz klasnu optiku

Izložba Kome treba poduzeće? Kombinat Borovo 1988. - 1991. prikaz je društveno-političke klime u Jugoslaviji u godinama pred početak ratnih sukoba.

04.12.2017 - 11.12.2017 , Split - Galerija Praktika

Štrajk u Borovu, srpanj 1988., arhiv Gradskog muzeja Vukovar

  • A
  • +
  • -

U ponedjeljak, 4. prosinca, u 20 sati u galeriji Praktika u sklopu splitskog Kluba Kocka otvara se izložba Kome treba poduzeće? Kombinat Borovo 1988. - 1991.

Izložba je temeljena na višegodišnjem istraživačkom radu Grupe Borovo (Sven Cvek, Snježana Ivčić i Jasna Račić) o klasnim sukobima u Kombinatu Borovo tijekom predratnih godina. Njihovo istraživanje pod nazivom Kontinuitet društvenih sukoba 1988. - 1991.: kombinat Borovo prikaz je, na primjeru jedne tvornice, društveno-političke klime s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina, vremena društvenih i ekonomskih reformi i početaka iščezavanja društvenog vlasništva, kao i prvih eksplicitnih nacionalističkih težnji koje će, u konačnici, eskalirati ratnim sukobima.

Na postavu su, uz istraživački tim, surađivale članice zadruge Slobodna domena Barbara Majnarić i Katerina Duda.

Izložbu organiziraju Centar za mirovne studije i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju uz suradnju Saveza udruga Rojca u Puli. Projekt se provodi kroz mrežu Clubture uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, Zaklade Kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz projekt Centri znanja.

Više o istraživanju moguće je doznati na sljedećoj poveznici.

Izložba je otvorena do 11. prosinca.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 04.12.2017