Raspirivanje duhova građanskog ukusa | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Raspirivanje duhova građanskog ukusa

Projekt M491A192()INKAROH zamišljen je kao prvo samostalno predstavljanje tek stasalog tandema TARWUK koji čine vizualni umjetnici Ivana Vukšić i Bruno Pogačnik.

27.07.2016 - 14.08.2016 , Rijeka - Mali salon

Otvorenje izložbe M491A192()INKAROH u četvrtak, 28. srpnja u 21 sat u Malom salonu riječkog MMSU-a. 

"Varirajući broj od (umjetničkog) para do kolektiva, Tarwuk je skloniji ideji o smrti autora, nego izvornosti kreativnog posla. Alternativu pojedinačnoj umjetničkoj praksi pronalazi u dijaloškom modelu stvaranja, promičući fluidno organizirana, privremena zajedništva koja nam u ogledalu vraćaju stara pitanja o potresima u strukturi identiteta, poziciji umjetnika unutar umjetničkog sustava i pomahnitalog diktata kulturne ekonomije. Upravo zato, što dijalog ne smjera k rješavanju univerzalnih načela, nego probijanju brana specifičnog konteksta, Tarwuk može započeti uvijek iznova. U provizorno sastavljenom kolektivu-autoru. 

I u Rijeci sve je započelo uobičajenim redom, potragom za site-specific determinantama – na gradskom otpadu u vidu performativne urbane ekspedicije, skupljanjem odbačenih predmeta čemu je uslijedilo višednevno prefabriciranje 'starih' radova, usput nađenih predmeta i uradaka članova uže obitelji. Sve zajedno postepeno ugrađujući u prostorni asamblaž Malog salona. 

Tarwukov jedinstven svijet kiberstrašila, totema, talismana sazdanih od zatečenih ostataka, readymadea i kolektivno napravljenih predmeta, ekstrahiraju posve čudnovatu pojavu dotjeranog otpatka, koji po povratku iz čistilišta, postaje cirkulirajući kulturni smisao novog doba. Raspiruje duhove građanskog ukusa, relativizira kategorije lijepog i prihvatljivog, vrijednog i bezvrijednog, umjetničkog i amaterskog. Predapokaliptični kaos ovih instalacija anticipira bladerunnerovsko poprište skrivene borbe za obnovljivim svijetom, u nemogućoj razmjeni prirodnog za virtualno", iz teksta Sabine Salamon.

TARWUK (Bruno Pogačnik Wukodrakula i Ivana Vukšić) umjetnički je kolektiv osnovan 2014. godine čiji se rad temelji na interakciji, suradnji i interdisciplinarnosti. Proširujući njihovu suradnju na članove obitelji, kreiraju složene sustave u kojima su značenja generirana materijalizacijom informacije u objekte. U istraživanju koriste digitalne i fizičke resurse koji potječu iz različitih konteksta i povijesti članova njihovih obitelji. 

Izložba je otvorena do 14. kolovoza

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 25.07.2016