Raspodjela sredstava za proizvodnju | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Raspodjela sredstava za proizvodnju

Hrvatsko audiovizualno vijeće novinarima je predstavio rezultate Javnog poziva za dodjelu sredstava.

  • A
  • +
  • -

Hrvatsko audiovizualno vijeće, na prijedlog Umjetničkog vijeća u sastavu Gorana Tribusona, Ognjena Sviličića (dugometražni igrani film), Lukasa Nole (kratkometražni igrani film), Daniela Šuljića (animirani film), Borisa Greinera (eksperimentalni film) i Vladimira Gojuna (kratkometražni i dugometražni dokumentarni film),  donijelo je odluku o utvrđivanju liste prioriteta i odluku o raspodjeli sredstava za Javni poziv za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnog stvaralaštva u 2011. godini. Na novinarskoj konferenciji održanoj jučer, 7. ožujka u velikoj dvorani Hrvatskog audiovizualnog centra, bili su prisutni ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, umjetnički savjetnik za dugometražni film Ognjen Sviličić, umjetnički savjetnik za animirani film Daniel Šuljić te Vladimir Gojun, umjetnički savjetnik za kratkometražni i dugometražni dokumentarni film. Na javni poziv ukupno je prijavljen 261 projekt (37 u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma, 52 u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, 13 debitantskih dugometražnih igranih filmova, 24 dugometražna igrana filma, 63 kratkometražna igrana filma, 39 eksperimentalnih filmova, 32 animirana filma i jedan dugometražni animirani film). Ukupno je za sufinanciranje odobreno šest dugometražnih igranih filmova, jedan debitantski dugometražni igrani film, šest kratkometražnih igranih filmova, devet dugometražnih dokumentarnih filmova, sedam kratkometražnih dokumentarnih filmova, 20 eksperimentalnih filmova i 12 kratkometražnih animiranih filmova i jedan dugometražni animirani film.

Vladimir Gojun, montažer i redatelj dokumentarnih filmova, zadovoljan je kvalitetom prijavljenih prijedloga: "Ove godine zaprimili smo velik broj zanimljivih projekata. Nadam se da sam uspio odabrati filmove koji su međusobno različiti po sadržaju i redateljskom pristupu." Hrvoje Hribar je dodao kako kriterij odabira nisu bile samo teme, već izvedbeni aspket i količina duha: "Poklopilo se i to da se ne radi samo o filmovima koji propituju današnje hrvatsko društvo, nego ga nastoje i mijenjati. U selekciji se tako nalaze naslovi u rasponu od aktivističkih filmova pa do intimističkih projekata koji otkrivaju svoj vlasitit svijet."

Odabirom Ognjena Sviličića i Gorana Tribusona sredstvima HAVC-a bit će sufinancirano šest dugometražnih naslova te jedan debitantski. "Prilikom procjene naslova koji su došli na natječaj vodili smo se prema nekoliko kriterija. Jedan od njih bio je kvaliteta scenarija, drugi je bio autor, ali također smo bili svjesni da svojim odlukama kreiramo sljedeći period u hrvatskoj kinematografiji. Nastojali smo nastaviti kontinuitet današnjih umjetničkih savjetnika, ali također i čvršće odrediti strukturu hrvatskog filma. Vjerujemo da će naslovi koje smo odabrali uspjeti vratiti publiku u kina i ostvariti zamjetne rezultate na festivalskoj sceni, izjavio je Ognjen Sviličić. Među odabranim naslovima nalaze se i tri adaptacije zapaženih i uspješnih predložaka: Kauboji Tomislava Mršića adaptacija su megapopularne kazališne predstave Saše AnočićaČudo u Poskokovoj dragi Rajka Grlića ekranizacija je književnog hita Ante Tomića, dok je Zagonetni dječak Dražena Žarkovića adaptacija još jednog popularnog dječjeg romana iz serijala o Koku. Sviličić je također izjavio da bi novi filmovi Antonija NuićaZrinka Ogreste i Kristijana Milića ove autore mogli dodatno etablirati i među publikom i na međunarodnoj sceni art filma, a posebno je istaknuo scenarij Zvonimira Jurića Kosac, koji je radnjom smješten u slavonsku provinciju i usmjeren na ljude koji tamo žive. "Svaki od ovih filmova trebao bi stići do magične granice od sto tisuća gledatelja. Bit će to fascinantan repertoar! Izrazito nas veseli da su se hrvatski autori i producenti prijavili s ovako lijepim i rijetko zanimljivim paketom kvalitetnih projekata", dodao je Hribar.

Specifičnost ovogodišnjeg natječaja jest da su odobrena i sredstva za financiranje dugometražnog animiranog filma. Cvrčak i Mrvica Darka Bakliže bit će obiteljski film u stilu studija Pixar, realiziranom u tehnici 3D-animacije, a koji se može opisati kao osuvremenjena verzija La Fontaineove basne. "Produkcija dugometražnog animiranog filma dugotrajan je film i vjerojatno ćemo ga moći gledati tek za tri godine", rekao je umjetnički savjetnik za animirani film Daniel Šuljić. U kratkometražnom animiranom filmu u velikom su broju zastupljene autorice i debitanti, a Šuljić je izjavio da odobreni projekti imaju potencijala da nastave tradiciju uspjeha po međunarodnim festivalima karakterističnu za domaći kratkometražni animirani film. Hrvoje Hribar prokomentirao je i selekciju kratkometražnih naslova: "Nakon uspjeha filmova kao što su Žuti mjesec Zvonimira Jurića, Zimice Hane Jušić te Zagrebačkih priča grupe autora, hrvatski je kratkometražni film postao svojevrsni europski brend. Očekivanja su velika, pa je Lukas Nola odabrao samo šest projekata, ali dramaturški savršenih i briljantno uglačanih, koji će dobiti i nešto kvalitetniju financijsku podršku." 

Rezultate natječaja možete pogledati ovdje.

Izvor: HAVC 
Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 08.03.2012