Raste nezaposlenost mladih | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Raste nezaposlenost mladih

Međunarodna organizacija rada (ILO) objavila je da će ove godine 71 milijun mladih osoba širom svijeta biti nezaposleno.

Piše: Vatroslav Miloš
  • A
  • +
  • -

Prema već poznatim podacima, u 2015. godini nezaposlenost mladih u Europskoj uniji iznosila je 20,4 posto, što je predstavljalo pomak jer je godinu ranije njih 22,2 posto bilo nezaposleno. Padala je i nezaposlenost mladih u Hrvatskoj, s 45,5 posto u 2014. godini na 43 posto u 2015. godini. Sada, prema izvješću koje je objavila Međunarodna organizacija rada (ILO), po prvi puta u tri godine svjedočimo rastu nezaposlenosti mladih širom svijeta: ove će ih godine biti 500 tisuća više, odnosno ukupno 71 milijun. Usporedbe radi, to znači da će ove godine masa ljudi starih između 15 i 24 godine činiti ukupnu populaciju Francuske ili nešto manju od ukupne populacije Njemačke. 

Ono što još više zabrinjava, ističe se u izvješću, jest činjenica da više od jedne trećine zaposlenih mladih osoba, njih preko 156 milijuna, živi u ekstremnom ili umjerenom siromaštvu, što znači da dnevno imaju na raspolaganju manje od 1,9 dolara, odnosno manje od 3,1 dolara. S čak 30 posto ukupne nezaposlenih mladih - prvenstveno zbog teškog geopolitičkog stanja u regiji - najviše su pogođene arapske zemlje i zemlje sjeverne Afrike.

"Glavni je razlog za to povećanje neočekivano duboka recesija u pojedinim ključnim gospodarstvima u nastajanju, fokusiranim na izvoz robe te stagnacija u pojedinim razvijenim zemljama", upozorava viši ekonomist ILO-a i glavni autor izvješća Steven Tobin, a prenosi HINA

Izraženo u postocima, nezaposlenost mladih ove će godine iznositi 13,1 posto, i time se ponovno približiti rekordnoj 2013. godini, kada je ta brojka iznosila 13,2 posto.

No, unatoč tome što bi se, kako pokazuje izvješće, situacija bi se trebala stabilizirati iduće godine, Tobin zaključuje: “S obzirom na dvostruki problem rasta stope nezaposlenosti i istodobno tvrdokorno visoke stope siromaštva, bit će jako teško ostvariti cilj koji smo si zadali a to je dokidanje siromaštva do 2030. godine”.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 26.08.2016

VEZANE VIJESTI

Prijevoz ili jamčevina

Piše: Matija Mrakovčić
Mladi su jedina poveznica triju sektora predanih na upravljanje Predragu Šustaru i koalicijskim partnerima iz Hrasta, i upravo je ta skupina obilježila njihov mandat.

U nezavidnom, nevidljivom položaju

Piše: Andreja Pančur
Istraživanja o mladima na tržištu rada pokazuju frustriranost, preživljavanje, nedostatak kvalitetnih rješenja, no i nedostatak inicijative prouzročen osjećajem bespomoćnosti.

Za mlade to zemlja nije

Piše: Luka Ostojić
Predviđanje budućnosti društva nije zahvalan zadatak, pogotovo na našim prostorima gdje je čovjek tijekom svog života mogao živjeti u šest različitih država bez da napusti kuću.