Rasvjetljivanje ključnih teorijskih rasprava | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Rasvjetljivanje ključnih teorijskih rasprava

Tri nova izdanja Centra za ženske studije bave se promišljalačkim odnosom prema novim i etabliranim feminizmima, feminističkom politologijom te bilježenjem ženske povijesti i stvaralaštva.

Pripremila: Martina Domladovac

Re/generacijski feminizmi, novi broj časopisa Treća Centra za ženske studije, posvećen je njegovanju i stvaranju promišljalačkog odnosa prema "novim" i etabliranim feminizmima, odnosno prema aktivističkim i teorijskim projektima uspostavljanja kontinuiranog poštovanja za žensko iskustvo i rodno diferencirano znanje. Igranje pojmom feminističke generacije i regeneracije upućuje na potrebu promišljanja emancipatorskih praksi u različitim povijesnim kontekstima, kako bi se uspostavili dublji kontakti i suradnje između postignuća, vokabulara i metodologija svih generacija feministkinja i feminista. Nataša Govedić glavna je urednica ovog broja teorijsko-istraživačkog časopisa.

"Politika, definirali je kao moć, zajednicu ili institucije, realnost je ženskih i muških života te (…) opravdan fokus feminističkih istraživanja i kritika. Politika usmjerava, ograničava, uokviruje naša orodnjena svakodnevna iskustva. Feministička politologija intimno je svjesna važnosti politike za žene, odnosno orodnjene odnose te duboko predana razotkrivanju njenih manjkavost i dokidanju njenih nepravdi", stoji u uvodu Marjete Šinko, urednice knjige Žene i politika: feministička politička znanost. Upravo stoga tekstovi u ovome izdanju trebali bi biti od važnosti svima, kaže Šinko, a ne samo (pro)feministima/kinjama. Zbornikom se osim rasvijetljavanja ključnih teorijskih rasprava i istraživačkih pothvata, pokušava popuniti terminološka praznina, uspostavljajući hrvatske prijevodne standarde znanstvenih koncepata na području roda i politike. Nažalost, on je samo ograničen izbor iz mnoštva kvalitetnih i značajnih tekstova pa se stoga možemo nadati kako je ovo samo prvi u nizu takvih prijevoda te da će čitatelje/ice potaknuti na daljnje istraživanje.

Knjiga skupine autora, suizdavački je projekt Centra za ženske studije i Fakulteta političkih znanosti (FPZ). Objavljena je u okviru biblioteke Žene i … (feministički udžbenici) CŽS-a i biblioteke Politička misao FPZ-a.

Vodič Zagorkinim tragom kroz Zagreb, autorice Slavice Jakobović-Fribec, još je jedno od novih izdanja Centra za ženske studije. Ovaj jedinstveni vodič kroz Zagreb opisuje dvadeset lokacija u Donjem i Gornjem gradu obilježenih životom i djelovanjem Marije Jurić Zagorke, spisateljice, političke novinarke, feministkinje i aktivistkinje. Kronološki i tematski uobličeni biografski podaci o Mariji Jurić Zagorki čitatelja pozivaju da se odvaži na interaktivnu šetnju gradom tijekom koje će upoznati i dosad nepoznate detalje iz života spisateljice i neumorne borkinje za ljudska prava dok će se ulice i lokacije Zagorkina grada svakim korakom pretvarati u mjesto susreta prošlosti i sadašnjosti. 

Vodič Zagorkinim tragom kroz Zagreb doprinos je bilježenju ženske povijesti i stvaralaštva te poticaj da se kroz publicističku obradu Zagorkina života i djela  afirmira kultura sjećanja, posebice sjećanja na žene koje su svojim životom i radom ostavile dubok trag u kulturnom i političkom životu.

 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 18.01.2016

VEZANE VIJESTI

Uvod u feminističku politologiju

Piše: Vatroslav Miloš

Knjiga Žene i politika: feministička politička znanost urednice Marjete Šinko suizdavački je projekt Centra za ženske studije i Fakulteta političkih znanosti.

Izvan heteronormativnog okvira

Pripremila: Matija Mrakovčić

Sedamnaest radova s književno-znanstvenog skupa Dana Marije Jurić Zagorke obrađuju intimno građanstvo, obitelj, brak i spolnost u povijesnoj i suvremenoj perspektivi.

Dvostruka mjerila i tabui

Časopis Centra za ženske studije Treća na interdisciplinaran i inovativan način propituje rodne aspekte starosti i starenja.