Ratno kazalište u regiji | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Ratno kazalište u regiji

U Beču će se kroz konferenciju Theatre During the Yugoslav Wars pokušati dati pregled stanja i istraživanja posvećenih teatru tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Piše: Vatroslav Miloš

Ad HOC cabaret

Od 19. do 21. studenog u Beču se održava međunarodna konferencija Theatre During the Yugoslav Wars u čijem radu sudjeluju eminentni dramski umjetnici i teatrolozi Ana Dević, Ivan Medenica, Darko Lukić, Dubravka Vrgoč, Branislav Jakovljević, Milena Dragićević Šešić, Nihad Kreševljaković, Erika Munk, Borut Šeparović, Borka Pavićević i drugi. 

"Sociopolitički i historijski kontekst uvelike je utjecao na funkcioniranje kazalište tog vremena i mjesta te doveo do nekih novih kazališnih formi i fenomena", ističu organizatori konferencije, "a tematika rata, krize, ‘neprijatelja’, nacionalnog i post-jugoslavenskog provlačila se i kroz oficijelna, državna kazališta, kao i kroz ona nezavisna dok je na uvjete kazališne proizvodnje i recepcije uvelike utjecala i sama fizička blizina prvih linija fronte". 

Umjetnici iz Beograda, Zagreba i Sarajeva, kao i znanstvenici sa uglednih sveučilišta poput Yalea i Stanforda pokušat će ustanoviti stanje u kojem se nalaze akademska istraživanja o ratnom teatru u ovoj regiji i periodu te dati poticaj daljnjem umrežavanju u ovom specifičnom polju.   

Konferenciju organiziraju Stefan Hulfeld, Jana Dolečki, Senad Halilbasic sa Odsjeka za kazalište, film i medijske studije Sveučilišta u Beču uz suradnju Volkstheatera Wien. Više potražite ovdje

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 10.11.2015

VEZANE VIJESTI

Brk ovamo, brk tamo

Piše: Igor Ružić

Kompleks Ristić Olivera Frljića kompleksna je predstava, rekvijem koji ostavlja nešto manje razumljiv i time možda teži ili barem dugotrajniji gledateljski refleks.

Politika ili veprovina, svejedno je

Piše: Bernard Koludrović
Politička dimenzija, neostvarena vrijednost besklasnog društva, koja je u osnovi svih umjetničkih intervencija Rene Rädle i Vladana Jeremića, njihovom je galerizacijom svedena na minimum.

Kopanje po Blatu

Piše: Igor Ružić

Obustava radova početak je Montažstrojeva bavljenja temom Sveučilišne bolnice u Blatu ili Kliničke bolnice Zagreb, poludovršenog megaprojekta iz osamdesetih.