Ravnopravni uvjeti rada | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Ravnopravni uvjeti rada

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije započinje kampanju Kultura u protestu kojom skreće pažnju na nezamjenljivu važnost nevladinog sektora u području kulture i umjetnosti.

  • A
  • +
  • -

"Pozdravljamo prve poteze Ministarstva kulture i informisanja Srbije koji se odnose na ozdravljenje urušenih institucija kulture, uspostavljanje transparentnosti njihovog rada i departizaciju, ali istovremeno očekujemo puno poštovanje Zakona o kulturi i u delu koji nalaže ravnopravnost svih aktera koji učestvuju u ostvarenju opšteg interesa u kulturi, uključujući organizacije koje pripadaju vaniinstitucionalnoj sceni i rade neprofitno", navodi se u priopćenju Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

Asocijacija poziva Ministarstvo kulture i informisanja na otvaranje dijaloga o rješavanju nagomilanih problema, na što ih obvezuje i Protokol o saradnji koji su potpisali u siječnju 2011. godine, kao prvi korak u rješavanju problema koji prijete opstanku nezavisne kulturne scene. 

"Za razliku od institucionalnog sektora, nama nije potrebna profesionalizacija, budući da 80 odsto članova naših organizacija čine visokoobrazovani profesionalci. Nije nam potrebna ni departizacija, jer iza nas ne stoje bilo kakve stranke i druge interesne grupe. Ne nedostaju nam ni ideje, jer zbog neodgovarajuće kulturne politike i neadekvatne podrške nismo u mogućnosti da realizujemo ni deseti deo postojećih. Potrebni su nam, međutim, ravnopravni uslovi rada zasnovani na jasnim kriterijumima kvaliteta i raspodele sredstava u kulturi u skladu sa doprinosom njenom razvoju", navodi Asocijacija.

Kampanja Kultura u protestu bit će realizirana do 10. studenog u gradovima širom Srbije u vidu programa 12 organizacija koji preispituju poziciju i ulogu nezavisnih umjetnika i radnika u kulturi i umjetnosti, uz kritički osvrt na aktualnu situaciju i marginalizaciju suvremene umjetničke produkcije.

U programu sudjeluju Kulturni centar Rex, DAH teatar Centar za pozorišna istraživanja, Teatar Mimart, Plavo pozorište, Poezin, Cirkusfera i Udruženje Kreativno usmereno rešavanje situacije (KURS) iz Beograda, Multimedijalni centar Led art iz Novog Sada, Kroz prozor Fabrika iz Zrenjanina, Kulturni centar Lift iz Čačka, udruženja građana MillenniuM iz Kragujevca i Photo Expo iz Aradca, u suradnji s brojnim organizacijama članicama NKSS iz drugih gradova širom zemlje.

Više potražite na službenim stranicama Asocijacije.

Izvor / Fotografija: NKSS

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 16.10.2013