Ravnopravno sudjelovanje u umjetničkom procesu | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Ravnopravno sudjelovanje u umjetničkom procesu

U sklopu projekta Živog Ateljea DK izložba Bez Granica - integracija umjetnosti - umjetnost integracije predstavlja se u Puli, Splitu, Otočcu i Dugom Selu.

09.06.2018 - 16.10.2018

Projekt umjetničke suradnje Živog Ateljea DK pod nazivom, Bez Granica povezuje ljude kojima je Hrvatska dom i one koji žele da im Hrvatska postane dom. U sklopu projekta predstavlja se putujuća izložba Bez Granica - integracija umjetnosti - umjetnost integracije.  

"Zajedno govorimo albanski, baluči, dari, kineski, hrvatski, engleski, perzijski, francuski, njemački, hindi, talijanski, japanski, pashto, ruski, znakovni jezik, španjolski, turski, ukrajinski i urdu. Iako potječemo iz raznih dijelova svijeta naša putovanja su nas spojila ovdje. Bez Granica je projekt pokrenut 2015. godine kao reakcija na negativnu kritiku dijela javnosti protiv dolaska velikog broja izbjeglica u Hrvatsku. Manjak kvalitetnih informacija u medijima pridonio je atmosferi straha i nepovjerenja. U želji da pružimo odgovor na takvu atmosferu, otvaramo prostor za razumijevanje između ljudi različitih kultura i porijekla. Projekt uključuje umjetnike i izbjeglice, pokušava pritom istražiti pitanja identiteta, predrasuda i granica među ljudima, unutar nas samih i svijeta u kojem živimo.

Od početka, za nas, ono što je najvažnije jest proces sam po sebi. Poniranje unutar sebe, te angažiranje u raznolikostima i među raznolikim ljudima, jest proces koji rađa umjetničko djelo. Baš zbog toga je važno da sudionici putuju kako bi podijelili iskustva tih procesa, te stvarali nove, s drugim posjetiocima u drugim dijelovima Hrvatske. Godina 2018. predstavlja širenje tih iskustava dalje od Zagreba i njegove najuže okolice.

Umjetnost koju ćete vidjeti je rezultat radionice održane u Zagrebu. Cilj radionice je bio omogućiti sudionicima istraživanje i preispitivanje identiteta kroz kulturnu razmjenu, te stimuliranje kreativnog potencijala upotrebom tehnike kineskog kaligrafskog slikanja tušem na rižinom papiru, pod vodstvom mentorice Ive Valentić. Tehnika kaligrafskog slikanja je sredstvo za istraživanje jedinstvenosti svakog sudionika i procesa suradnje. Sudionici su na radionici govorili svojim materinjim jezikom, čak i ako njihov partner ne razumije taj jezik. Kist je slijedio intuiciju i usredotočio se na tonove i boju glasa, izraze lica i periode tišine u govoru sudionika. Ponekad su razgovarali u raznim jezicima, među kojima je bio i vizualni jezik. Zajedništvo je oslikano na jednoj površini. Sudionici su također prevodili glazbu u vizualni jezik. Zajedno. Ravnopravni u sudjelovanju u tom umjetničkom procesu, stvarali su velike diptihe, slušajući specifičnu glazbu, osjećajući pokret i energiju jedni drugih", stoji u najavi događaja.

Izložba će gostovati u Puli u HUIU – hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika od 9. do 13. lipnja, u splitskoj Info Zoni od 16. lipnja do 5. kolovoza, u Gackom pučkom otvorenom učilištu u Otočcu od 1. do 7. rujna te u Starim Krovovima u Dugom Selu od 13. do 16. listopada.  

Zbog ograničenog broja sudionika potrebno je poslati rezervacije na mail adrese (navedene u linku) pojedinih organizacija zaduženih za organizaciju izložbi: Info zona u Splitu, Omladinska udruga Podum iz Otočca, Udruge PANK Platforma aktivnih nezavisnih kreativaca iz Pule i Stari Krovovi u Dugom Selu.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 08.06.2018