Razbijanje pop-kulturalnih ormara | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Razbijanje pop-kulturalnih ormara

Uvodna tribina u feministička i queer čitanja popularne kulture inicijative AUT ugostit će Mimu Simić i Lanu Pukanić.

19.01.2015 , Zagreb - Filozofski fakultet

FOTO: Daniel Zimmel

  • A
  • +
  • -

"Pop-kulturu svakodnevno konzumiramo i uživamo u njoj - u svoja četiri zida. Kao feministkinje i LBGTIQ aktivistkinje ne dopuštamo si autati se da slinimo nad svakim novim lezbijskim parom na TV-u (koliko god nerealističan bio), gledamo Britneyne videospotove (okej, i intervjue) ili volimo (na prvi pogled) jako problematične filmove iz Cinestara.

AUT će razbiti i te pop-kulturalne ormare u našim glavama i uhvatiti se u koštac s našim najomiljenijim i najomraženijim serijama, filmovima i časopisima i pokušati ponuditi rješenja za odgovorno uživanje u pop-kulturalnim sadržajima koji često vrve stereotipima, (ne toliko) suptilnim seksizmom, transfobijom i homofobijom i vidjeti što se, i kako, da dekonstruirati", najava je tribine u organizaciji LGBTIQ inicijativa Filozofskog fakulteta AUT u ponedjeljak, 19. siječnja, u 19 sati u dvorani 1 Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tribina o feminističkim i kvir čitanjima popularne kulture uvod je za teme i gledaonice kojima ćemo AUT baviti ovaj i sljedeći semestar. Neka od pitanja koja će biti otvorena jesu: Koja je tajna iskrenog, aktivističkog i kritičkog uživanja u pop-kulturi? Kako je konzumirati i pomiriti s našim feminističkim, kvir, LBGTIQ i drugim Drugim iskustvima? Ima li ona revolucionarnog potencijala?

S pop-kulturom se obračunavaju Mima Simić, filmska kritičarka i književnica koja je s godinama i seksualnim iskustvom postala otporna na Hollywood, i Lana Pukanić, urednica na portalu Muf, koja svaki tjedan secira naše omiljene filmove i serije i na kraju nas ostavlja u suzama. Moderatorica je Marta Šušak.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 13.01.2015