Razbijanje predrasuda i razmjena umijeća | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Razbijanje predrasuda i razmjena umijeća

Okus doma, catering specijaliziran za afričke, arapske i bliskoistočne kuhinje prilika je za izbjeglice i migrante da postanu dio lokalne kulture i osamostale se na tržištu rada.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: Okus doma

Pokrenuta je crowdfunding kampanja kulinarsko-jezičnog kolektiva Okus doma, koji okuplja tridesetak izbjeglica i volontera, s ciljem prikupljanja sredstava za otvaranje cateringa koji će izbjeglicama i azilantima dati priliku brže integracije u društvo. Ovom kampanjom se kroz razmjenu kulinarskih umijeća radi na razbijanju predrasuda o azilantima koji žive u Hrvatskoj. 

Okus doma nastao je kao istraživačko-gastronomsko-kulinarski projekt bilježenja recepata i azilantskih odnosno izbjegličkih priča, pomoću kojih smo se mogli upoznati s kulturom, običajima i društvima podrijetla izbjeglica u Hrvatskoj. Kao rezultat višegodišnjeg istraživanja, u siječnju ove godine objavljena je kuharica istog naziva, koju je uredila voditeljica projekta Emina Bužinkić. Osim recepata, kuharica donosi kratke zabilješke o podrijetlu pojedine hrane i začina, te njihovog puta do naših stolova, ali i životne priče izbjeglica koji su podijelili svoja sjećanja na mirise, okuse i hranu doma koji su bili prisiljeni napustiti. 

Projekt se sada nastavlja pokretanjem zadruge i cateringa specijaliziranog za afričke, arapske i bliskoistočne okuse. Međusobnom suradnjom, kuhanjem i interakcijom izbjeglice i migranti imaju priliku postati dijelom lokalne kulture, ali i osamostaliti se na tržištu rada. Kako bi opremili kuhinju i nabavili osnovna sredstva potrebna za pokretanje posla, u sklopu projekta pokrenuta je crowfunding kampanja koja će trajati sve do 5. studenog, a cilj je skupiti 100 000 kuna (15 000 eura). Svi koji su u mogućnosti donirati, mogu to učiniti ovdje, a zauzvrat mogu očekivati simbolične zahvale u obliku promotivnih materijala, kao što su kuhače, pregače, kuharice, škole kuhanja, organizacije rođendanskih zabava i poslovnih ručkova. 

Kao uvod u kampanju, predstavnici Okusa doma iz Senegala, Etiopije i Nigerije će 16. listopada u Splitu, u Ghetto clubu pripremiti domjenak kao sjećanje na okuse svog doma iz kojeg su morali otići. U pripremi jela pomagat će im korisnici Centra za beskućnike udruge MoSt, a kuhinju je besplatno ustupio Savez kuhara mediteranskih i europskih regija.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 15.10.2015

VEZANE VIJESTI

Okusi novog doma

Piše: Ida Jagar

Kuharica Okus doma donosi recepte tradicionalnih jela iz matičnih zemalja azilanata i tražitelja azila u Hrvatskoj.

Ideali solidarnosti

Piše: Matija Mrakovčić

Međunarodni dan zadruga svake se godine slavi prve subote u srpnju, a ovogodišnja je tema jednakost. Tim povodom ACT Grupa organizira Tjedan zadruga u Čakovcu.

Dan, tjedan, godina - izbjeglicama

Piše: Matija Mrakovčić

Koordinacija organizacija civilnog društva za integraciju izbjeglica u hrvatsko društvo organizira drugi Tjedan IZBJEGLICAma u Zagrebu, Rijeci, Kutini i Sisku.