Razbijanje zglobova uz riku tigra | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Razbijanje zglobova uz riku tigra

Selekcijom radova, Marko Marković za izložbu Anti tijelo stvara ambijentalnu instalaciju čiju formu čine zvuk, slika i prostor.

25.11.2017 - 10.12.2017 , Split - Salon Galić

Izložba Anti tijelo Marka Markovića bit će otvorena u subotu, 25. studenog, u 20 sati u Salonu Galić, a može se razgledati do 10. prosinca.   

Selekcijom radova, Marković za izložbu u Salonu Galić stvara ambijentalnu instalaciju čiju formu čine zvuk, slika i prostor. Postavljajući dokumentaciju performansa u konfrontaciju prema zvuku audio rada autor otvara paralelu te generira novu atmosferu. Dokumentacija performansa prikazuje izvedbu u kojoj autor kuca rukom o zid tijekom koje razbija zglobove na prstima šake. Zvuk kucanja donosi određeni ritam koji se lomi kroz prostor. S druge strane audio rad dokumentira riku Tigra – zvijeri zatvorene u kavez lišena slobode. Tijekom vremena Marković pokušava komunicirati s tigrom Dimitrijem u zatvorenom kavezu te se njegov glas miješa s glasom životinje.

Marko Marković ubrzo nakon što je diplomirao slikarstvo 2007., u klasi profesora Gorkog Žuvele na splitskoj Umjetničkoj akademiji, svoj izraz pronalazi ponajprije u performansu i performativnim formama koje uključuju sudjelovanje publike, kao što je happening, akcije i intervencije u javnom prostoru. Osim autorski, Marković se performansom bavi i organizacijski: pokretač je Dana otvorenog performansa, DOPUST-A, koji je nekoliko svojih izdanja imao u Splitu, ali i u New Yorku. Osim toga, djeluje u performativnom punk/electro/noise bendu Ilija i zrno žita. Studijski je boravio u New Yorku, a trenutačno živi u Beču.

"Jedan od prvih Markovićevih performansa, a koji se sada već možda može vidjeti i kao njegov programatski rad, pod nazivom Eksponat izveo je 2008. godine u Splitu. Izložio je samoga sebe, no on je bio i čuvar sebe kao izloška, kako bi si time osigurao honorar namijenjen galerijskim čuvarima. Tom situacijom zarađivanja na izlaganju samoga sebe govori o poziciji suvremenog umjetnika, metaforički ali istodobno i doslovno: kao o vrlo konkretnoj socijalno-ekonomskoj situaciji. Za Markovića je umjetnički čin, vidljivo je to i u svim njegovim idućim performansima, simbolički čin i sredstvo kojim će, između ostaloga, upozoravati na nepravde i okrutnosti suvremenog društva", zapisala je o umjetniku Evelina Turković.  

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 23.11.2017