Razbijanjem protiv mržnje | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Razbijanjem protiv mržnje

Siniša Labrović u Hrvatskom novinarskom društvu predstavio je rad Razbijanje latinice.

Pripremio: Vatroslav Miloš

Nakon što je u oktobru održao predizborni skup inicijative "DNO - desnica novih obećanja", tokom kojeg je dirigirao skupinom mladih Roma koji su kombinirali katoličke crkvene pjesme s ustaškima i izvikivali parole govora mržnje, umjetnik Siniša Labrović osmislio je rad Razbijanje latinice. Labrović je 6. siječnja 2016. rad postavio u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu, neposredno prije početka prijema Srpskog narodnog vijeća, koji se tradicionalno održava povodom proslave pravoslavnog Božića. 

SNV-ove goste dočekalo je jedanaest razbijenih ploča, na kojima su na latinici i ćirilici ispisane rečenice i stihovi nekih od najboljih hrvatskih i srpskih autora. Labrović je tako "razbio" djela Ive Andrića, Arsena Dedića, Bore Ćosića, Sime Matavulja, Vladana Desnice, Mirka Kovača, Danila Kiša, Dragana Velikića, Sime Mraovića, Grigora Viteza i Branka Miljkovića

Uništene ploče materijalom i dizajnom odgovaraju dvojezičnim i dvopismenim pločama, čije se postavljanje propisuje Zakonom o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u sredinama gdje manjine čine više od 33 posto stanovništva. Postavljanje prvih takvih ploča u Vukovaru 2013. godine izazvalo je protest veterana, koji je uskoro prerastao u protest protiv prava Srba. Sve to rezultiralo je povećanom razinom govora mržnje i promicanja etničke netolerancije koji su još uvijek prisutni u javnom prostoru, kao i odlukom vukovarskog gradskog vijeća o zabrani korištenja ćirilice u tom gradu. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 07.01.2016

VEZANE VIJESTI

Od golih zidova do dobre priče

Piše: Matija Mrakovčić
Projekt Saveza udruga Molekula i Rojc posebno naglašava važnost društvenog poduzetništva za stabilnost i održivi razvoj društveno-kulturnih centara.

Neznatni pomaci

Piše: Martina Domladovac
Sporazum potpisan u Parizu pokazao je najveće nedostatke globalne politike adresiranja klimatskih promjena.

Zastave na pola jarbola

Pripremila: Matija Mrakovčić
Tijekom tri mjeseca humanitarne krize Hrvatskom je prošlo više od 500 000 osoba u potrazi za sigurnošću, no Europa se ipak nije pokazala sigurnim utočištem.