Razgovor s Leopoldinom Fortunati | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Razgovor s Leopoldinom Fortunati

U MaMi će biti održan razgovor s teoretičarkom i marksističkom feministkinjom, posvećen njenoj knjizi The Arcane of Reproduction: Housework, Prostitution, Labor and Capital.

25.04.2014 , Zagreb - net.kulturni klub mama
  • A
  • +
  • -

Prilikom gostovanja Leopoldine Fortunati na konferenciji Mediji protiv demokracije? s talijanskom teoretičarkom i marksističkom feministkinjom razgovarat će se o njezinoj knjizi The Arcane of Reproduction: Housework, Prostitution, Labor and Capital, objavljenoj u Italiji 1981. godine, a u engleskom prijevodu 1995. U razgovoru će se dotaknuti aktualnosti teksta, kritikama i kontroverzama koje su uslijedile iz različitih interpretacija teza iz knjige, njezinoj aktivističkoj prošlosti, feminizmu, marksizmu, njihovom odnosu, nekim aktualnim društveno-političkim pitanjima i socijalnoj teoriji. Moderatorica razgovora bit će Ankica Čakardić.

Osnovna analitička jedinica političko-ekonomske teorije Leopoldine Fortunati funkcionira kroz (kako je ona naziva) "očiglednu antitezu" -proizvodnja/reprodukcija. Prema autoričinoj pretpostavci kapitalistički modus proizvodnje i njezinu cikličnost nije moguće u cjelini ispitati (štoviše, tada bi bilo riječi o velikom marksističkom propustu i metodološkoj grešci) ako se pridržavamo dualne ontologije u kojoj proizvodnja podrazumijeva vrijednost, a reprodukcija ne-vrijednost. Kritika argumentacije po načelu naturalizacije (gdje je reproduktivni rad shvaćen kao rezultat prirode, a ne proizvodnih odnosa) u tom smislu znači i uzdrmavanje teze o proizvodnji koja – za razliku od reprodukcije – omogućava višak vrijednosti za što potonja, prema marksističkom tumačenju koje ona kritizira, nema potencijala.

Prema Fortunati, dakle, problem s reprodukcijom (u prvom redu kućanski rad i prostitucija) je u najmanjem trostruk; valja matematički utvrditi da reprodukcija sudjeluje u stvaranju viška vrijednosti, analizirati zašto se ona razmatra primarno kao "prirodna sila društvenog rada" i razraditi distinkciju materijalnih i ne-materijalnih kategorija reprodukcije. Tim trima razinama Fortunati polemizira s ortodoksnim marksističkim pretpostavkama koje tvrde da je reproduktivni rad preduvjet proizvodnje vrijednosti, ali da sam po sebi nema vrijednost.

Događanje organiziraju Centar za ženske studije, Feministički front i Multimedijalni institut

Razgovor će biti održan u petak 25. travnja u net.kulturnom klubu MaMa, s početkom u 14 sati.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 22.04.2014