Razgovor sa slovenskim autorima | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Razgovor sa slovenskim autorima

U okviru programa razmjene između Hrvatskog društva pisaca i Društva slovenskih pisateljev predstavljaju se Veronika Simoniti i Andrej Predin.

14.11.2016 , Zagreb - Knjižnica Bogdan Ogrizović
  • A
  • +
  • -

U ponedjeljak, 14. studenog u 19.30 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, u okviru programa razmjene pisaca između Hrvatskog društva pisaca i Društva slovenskih pisateljev, nastupaju Veronika Simoniti i Andrej Predin. S autorima razgovara Tomica Bajsić.

Veronika Simoniti rođena je 20. listopada 1967. Diplomirala je talijanski i francuski jezik na ljubljanskom Filozofskom fakultetu. Između 1994. i 2009. kao samozaposlena u kulturi – samostalna književna prevoditeljica objavila je niz prijevoda s talijanskog i francuskog (Calvino, Magris, Marani, Niffoi, Camilleri, Galimberti, Todorov ...). Između ostalog honorarno je poučavala na Filozofskom fakultetu u Ljubljani i u Italiji. Živi i radi u Ljubljani.

Prozna djela objavljuje od 2000. Godine 2005. joj je u izdavačkoj kući LUD Literatura izašao prozni prvijenac Zasukane štorije. Godine 2011. kod istog izdavača objavila zbirku priča Hudičev jezik. Godine 2014. joj je kod mariborskog izdavača Litera izašao roman Kameno seme. Neke priče prevedene su i objavljene u talijanskim, njemačkim, engleskim, mađarskim, hrvatskim, srpskim, američkim i češkim časopisima i antologijama, npr. priča Papirnata hiša (The House of Paper u prijevodu Nade Grošelj) u američkoj antologiji Best European Fiction 2016.  Gostovala na inozemnim književnim sajmovima i festivalima, a njezina su djela višestruko nagrađivana. Od 2014. uređuje dvojezični blog za slovensko-talijansku književnu razmjenu La casa di carta – Papirnata hiša.

Andrej Predin završio je osnovnu školu i gimnaziju u Mariboru, nakon čega se preselio u Ljubljanu, gdje je studirao biologiju. Za vrijeme studija proveo je godinu dana u Kini, putujući od Tibeta do Hong Konga. Prvi roman Na zeleno vejo nastao je po povratku u Sloveniju. Knjiga je podigla puno prašine zbog navodno neprimjerenog sadržaja. Uslijedio je roman Učiteljice, u kojem opisuje svoje godine učitelja biologije u osnovnoj školi. S trećim romanom Prihodnost d.o.o završio je svoju mariborsku trilogiju. Trenutno je posvećen pisanju priča o djevojčici Mici, u suradnji s renomiranim ilustratorom Marjanom Mančkom, a koje su dosad bile prevedeni na engleski i turski. Dosad su izašle: Mica pri babici: Čarobni cilinder, 2013; Mica pri babici: Čarovniki iz dežele Merikaka, 2014. i Mica pri babici: Podivjane princeske, 2015. Za ekološku slikovnicu Gnusna kalnica, 2013, za koju je nominiran za nagradu Desetnica, koju dodjeljuje Mladinska sekcija Društva slovenskih pisateljev. Krajem godine 2015. objavio je slikovnicu Čebula grdula.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 11.11.2016