Razgradnja bijele kocke | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Razgradnja bijele kocke

U okviru projekta net.cube, Darko Fritz će održati predavanje pod nazivom "Medijska umjetnost u Hrvatskoj - stalna redefinicija područja djelovanja".

28.05.2015 , Zagreb - Galerija Nova

Projekt Katedrala, 1988, Boris Bakal, Darko Fritz, Stanko Juzbašić, Ivan Marušić Klif, Goran Premec

  • A
  • +
  • -

Projekt net.cube istražuje internet umjetnost i nastoji osigurati uvjete za umjetničke internetske projekte i poticanje domaćeg online stvaralaštva te njegovo kontekstualiziranje i mapiranje. Program se ostvaruje na dvije razine – kao internetska galerija (u nastajanju) i serija javnih predavanja. Tematski fokus projekta net.cube je razgradnja digitalne "bijele kocke" i cyberspace kao prostor reprezentacije.

Prvo u seriji javnih predavanja u okviru projekta net.cube koji se u 2015. godini provodi u sklopu programa Centra za dramsku umjetnost bit će održano u četvrtak, 28. svibnja, u 19 sati u Showroomu Galerije Nova.

Darko Fritz je 2002. za portal Culturenet sastavio tematski segment "Medijska umjetnost u Hrvatskoj", što je "prvi pokušaj određivanja pojma medijske umjetnosti u Hrvatskoj u povijesnom kontekstu kao i sastavljanja relevantne baze podataka". Sa sviješću o mogućim nedostacima s obzirom na manjak (tj. nepostojanje) literature objavio je "dokument stukturiran dinamično, poštujući narav medijske umjetnosti same, kao i potrebe za nadopunu i provjeru podataka". Tematski segment sastoji se od eseja "Kratak pregled medijske umjetnosti u Hrvatskoj (od 1960ih)", i dvije baze podataka: "Institucije, manifestacije, baze podataka" i "Publikacije". Dokument "Medijska umjetnost u Hrvatskoj" sadrži mnoštvo vanjskih poveznica kojima je potrebno ažuriranje, kao i nadopuni započetih baza podataka, i kao takav se nalazi na stranicama Cultureneta

Na podstranici "Više o terminima i podklasifikaciji područja" Fritz je 2002. ukazao na problem konstantne redefinicije područja medijske umjetnosti, što može biti uvod za otvaranje diskusije o post-medijskoj umjetnosti. Autor će komentirati svoj rad na spomenutim dokumentima, s naglaskom na 1990-te godine, uzimajući u obzir da je u odnosu na 2002. medijska umjetnost u Hrvatskoj danas prepoznata kao samostalna umjetnička djelatnost i pozicionirana na stvaralačkom i inistitucionalnom nivou. 

Darko Fritz (1966.) je umjetnik, istražitelj, kustos suvremene i medijske umjetnosti, grafički dizajner i oblikovatelj izložbi. Studirao je arhitekturu u Zagrebu i vizualnu umjetnost na Rijkakademie van beldende kunsten u Amsterdamu. Član je strukovnih organizacija HDLU, ULUPUH, HZSU i AICA. Umjetnički rad je predstavio na 18 samostalnih i više od stotinu grupnih izložbi diljem svijeta. Uz odabir suvremene umjetničke produkcije kroz program Siva zona u Korčuli (36 izložbi od 2006. do 2014.), kustos je niza izložbi o povijesti suvremene i medijske umjetnosti od kojih izdvajamo bit international, [nove] tendencije, kompjuteri i vizualna istraživanja, 1961 – 1973, Neue Galerie, Graz, 2007, i ZKM, Karlsruhe, 2008. te Histories of Post-digital: 1960s and 1970s Media Art Snapshots, Akbank Sanat, Istanbul, 2014. Živi i radi u Zagrebu i Korčuli. 


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 26.05.2015