Razlike u univerzalnom | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Razlike u univerzalnom

Izložba fotografija Grad kao znak Luke Mjede pruža pogled na autorovu dugogodišnju fascinaciju vizualnim identitetima gradova.

04.12.2014 - 16.12.2014 , Zagreb - Centar za kulturu Trešnjevka
  • A
  • +
  • -

"I ranije sklon kozmopolitizmu, Mjeda je ovog puta želio smišljeno kadriranim snimkama istaknuti identitet pojedinog grada. Već rano uočen fotografov interes za isticanje skylinea, obrisa prema nebeskom svodu koji iscrtavaju pojedini gradovi i njihove najistaknutije građevine, osobito je došao do izražaja u smjelom rakursu iz kojeg je snimljena čuvena pozlaćena kupola Otta Wagnera kao i suvremena ikona potrošačke kulture – zgrada Playboya. Od već istaknutih majstorovih odlika, koje barem djelomično možemo pripisati i njegovoj inžinjerskoj izobrazbi, ponovno valja istaknuti tektoniku kadra kao i sklonost snimanju atraktivnih arhitektonskih ostvarenja. 

U tom se smislu ova izložba može shvatiti i kao foto esej o povijesti arhitekture – u rasponu od historicizma i secesije do modernističkog funkcionalizma i živopisnih postmodernističkih "složenaca" – s time da je Mjeda redovito uspijevao izabrati dosad neisprobane kuteve snimanja i kompozicijska rješenja. Sam umjetnik skromno tvrdi kako je ovim fotografskim ciklusom želio prikazati razlike u univerzalnom, no skloni smo procjeni kako je upravo njime prvenstveno potvrdio izrazitu individualnost percepcije, fotografske realizacije i prezentacije", u predgovoru izložbi napisao je Darko Glavan.

Luka Mjeda se bavi fotografijom od 1975., a 1980. godine ostavlja posao inženjera u Tvornici Končar i započinje samostalnu karijeru fotografa. Suradnju s dizajnerom Mirkom Iliićem započinje 1983., što će rezultirati brojnim fotografsko-dizajnerskim rješenjima plakata, kalendara, omotnica nosača zvuka (LP i singl ploča, audio kazeta), te naslovnica raznih tjednika i mjesečnika. Od 1984. godine održao je 19 samostalnih izložbi te sudjelovao na brojnim kolektivnim izložbama u Hrvatskoj i u inozemstvu. Od 2007. godine Direktor je Centra za dizajn pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. 

Izložba će biti otvorena od 4. do 16. prosinca u Galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 02.12.2014