Razmijenite knjige! | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Razmijenite knjige!

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira tjedan razmjene knjiga - Book Crossing Week.

Book Crossing Week traje od 14. do 22. travnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. U velikom predvorju NSK-a nalaze se postolja na kojima korisnici i zainteresirana javnost mogu ostavljati knjige koje žele podijeliti s drugima te uzeti knjige koje bi i sami voljeli pročitati.

Vlasnik knjige u knjigu lijepi naljepnicu, koja je dostupna u predvorju NSK-a, čime potvrđuje da knjiga ulazi u BookCrossing, a nakon čitanja, knjigu može vratiti u NSK na mjesto označeno kao mjesto razmjene ili proslijediti dalje nekom tko bi ju također volio pročitati.

BookCrossing je virtualni pokret nastao u SAD-u 2001. kada je pokrenuta internetska stranica bookcrossing.com koja promiče načelo da knjige moraju biti slobodne, a ne zarobljene na policama. Pristaše diljem svijeta ostavljaju knjige koje prolaznici mogu ponijeti, pročitati i ostaviti za novog čitatelja. BookCrossing djeluje na način da svatko tko ima neku knjigu koju želi podijeliti s ostalima, ostavi na nekom javnom mjestu i na taj način i ostalima omogući da je pročitaju, s namjernom da je i oni nakon toga ostave na nekom drugom mjestu za koje smatraju da će se na njemu pronaći potencijalni čitatelj. Projekt je u svijetu zaživio upravo uz pomoć nacionalne knjižnice u Singapuru. 

Izvor: NSK


Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 15.04.2011