Razmišljanja o Saulovom sinu | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Razmišljanja o Saulovom sinu

Povodom početka distribucije Saulovog sina i Dana sjećanja na žrtve holokausta, Ophir Lévy će održati predavanje posvećeno reprezentaciji holokausta na filmu.

26.01.2016 , Zagreb - Medijateka Francuskog instituta
  • A
  • +
  • -

Francuski institut u Hrvatskoj u suradnji s Multimedijalnim institutom, izdavačem Didi-Hubermanovog teksta o filmu, i Zagreb Film Festivalom, distributerom Saulovog sina, 26. siječnja u 18 sati u Medijateci Francuskog instituta u Hrvatskoj (Preradovićeva 5, Zagreb) organizira predavanje koje će održati Ophir Lévy, stručnjak za kinematografiju i filozof, na temu Je li okončana rasprava o reprezentaciji holokausta na filmu? – Razmišljanja o Saulovom sinu.

Saulov sin, debitantski dugometražni film mađarskog redatelja Lászla Nemesa, nesumnjivo je obilježio filmsku 2015. godinu. Višestruko nagrađivan, pa tako i na Zagreb Film Festivalu, također je kandidat za nagradu Oscar za najbolji strani film. Pored brojnih nagrada, film je od same premijere u Cannesu izazvao i brojne diskusije, kako zbog teme tako i zbog narativnih i filmskih sredstava koje Nemes koristi.

Među reakcijama na Saulovog sina ističe se knjižica, tj. otvoreno pismo Lászlu Nemesu, koje je napisao francuski filozof Georges Didi-Huberman, u kojem raspravlja o statusu Nemesova filma s obzirom na umjetnički, filozofski i politički tretman holokausta, a koje u hrvatskom prijevodu uskoro izlazi u izdanju Multimedijalnog instituta.

Ophir Lévy mladi je francuski istraživač koji predaje na Sveučilištu Paris III – Sorbonne Nouvelle. Njegovo se područje stručnosti odnosi na pitanje odnosa slike i povijesti Drugog svjetskog rata (naročito na pitanje istrebljenja Židova u Europi). Po obrazovanju filozof i povjesničar kinematografije, Ophir Lévy obranio je doktorat na temu Potajne slike pod mentorstvom Sylvie Lindeperg. U svojim radovima on pokazuje kako je imaginarij koncentracijskih logora i istrebljenja utjecao na francusku i američku kinematografiju od 1960-ih do danas. Za taj je rad Levy nekoliko puta nagrađivan, a u 2016. godini isti će biti i objavljen. Također je i autor knjige Misliti čovjeka u svjetlu boli – Filozofija, povijest, medicina. 1845-1945 (objavljeno 2009.). Redovito surađuje s pariškim Memorijalom holokausta (fr. Mémorial de la Shoah) i drugim institucijama kao što su Forum des images, Vijeće Europe ili filmska akademija FEMIS.

Predavanje će biti na francuskom jeziku uz simultani prijevod na hrvatski.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 19.01.2016