Razmišljanja o slobodi, religiji i nacionalizmu | kulturpunkt

Najave Performans

<

Razmišljanja o slobodi, religiji i nacionalizmu

Queer Zagreb Sezona nastavlja seriju performansa vezanih uz dosadašnje postupke nove Vlade performansom Brune Isakovića O lijepa, o draga, o slatka slobodo.

20.02.2016 , Zagreb - Trg kralja Tomislava
  • A
  • +
  • -

Queer Zagreb Sezona 20. veljače s početkom u 12 sati na Trgu kralja Tomislava predstavlja performans Brune Isakovića O lijepa, o draga, o slatka slobodo.

"Queer Zagreb Sezona nastavlja seriju performansa vezanih uz dosadašnje postupke nove Vlade te još neafirmiranog kulturnjaka Zlatka Hasanbegovića, performanskom Brune Isakovića O lijepa, o draga, o slatka slobodo. Nedavni razvoji nisu samo uobičajene demokratske smjene vladajućih političkih elita, jer promjene kojima svjedočimo i protiv kojih svojim umjetničkim i aktivističkim radom istupamo su vrijednosnog karaktera i sužavaju medijske i manjinske slobode te vode ka ugrozi opstanka različitosti u hrvatskom društvu. Queer Zagreb Sezona će kontinuiranom serijom performansa ukazivati na neodrživost bilo koje prijetnje naspram slobode govora u javnom medijskom prostoru ili ograničavanja slobodnog umjetničkog izražavanja. Istovremeno, da bismo ministru Zlatku Hasanbegoviću svjesno i benevolentno ipak priznali neku moć autonomnog odlučivanja u području kulture i umjetnosti, upravo ministar odlučuje duljinu trajanja ovog projekta Queer Zagreb Sezone, jer serija performansa je započela njegovim prvim, a završava njegovim posljednjim radnim danom na mjestu ministra kulture u ovoj Vladi.

Performans O lijepa, o draga, o slatka slobodo Brune Isakovića postavlja u javni prostor razmišljanja i citate povijesno značajnijih hrvatskih umjetnica i umjetnika (Ivan Gundulić, Vesna Parun, Miroslav Krleža, Vlado Gotovac, Marija Jurić Zagorka, A. G. Matoš) o slobodi, umjetnosti, nacionalizmu i religiji. U duhu sadašnjeg vremena sve više zasićenog tendencijama zatiranja slobodnog mišljenja i riječi spomenutih umjetnika će u tom istom javnom prostoru biti izbičevane bičem umočenim u crnu boju dok slova ispisana na velikom panou ne nestanu u crnilu. Performans i udarci bičem će biti tonski snimljeni da bi se netom kasnije kao zvučna instalacija ocrnjena prateća konstrukcija mogla postaviti u foyeru MSU-a kao trajni podsjetnik na pokušaj gušenja slobode govore", stoji u najavi događaja.

Bruno Isaković (1981., Zagreb) studirao je na Amsterdamskoj školi umjetnosti/odjel Suvremenog plesa te na Plesnoj akademiji Rotterdam. Dobitnik je brojnih stipendija i nagrada. Kao plesač je surađivao s brojnim stranim koreografima, a kao koreograf je sudjelovao na mnogim istaknutim međunarodnim plesnim festivalima. Isaković redovito podučava i drži različite plesne radionice. Od 2009. godine član je Studija za suvremeni ples u Zagrebu.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 17.02.2016