Razmjena znanja, iskustava i vještina | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Razmjena znanja, iskustava i vještina

Clubture Forum, susret organizacija koji nezavisnu kulturnu scenu povezuje s lokalnom zajednicom, ove godine bilježi jedanaestu realizaciju.

27.09.2018 - 29.09.2018 , Križevci - Gradska knjižnica Franjo Marković, Križevci - Klub kulture

Savez udruga Klubtura i Udruga K.V.A.R.K. od 27. do 29. rujna u Križevcima organiziraju 11. Clubture Forum. 

Clubture Forum dugogodišnji je program Saveza udruga Klubtura / mreže Clubture pokrenut 2008. godine i ove godine bilježi jedanaestu realizaciju. Radi se o susretu organizacija nezavisne kulture iz svih krajeva Hrvatske koji se svake godine održava u drugom gradu. Kroz program Foruma, organizacije nezavisne kulturne scene povezuju se s lokalnom zajednicom – građanima grada domaćina i otvaraju teme relevantne za lokalni društveni i kulturni razvoj. Clubture Forum stvara uvjete za razmjenu znanja, iskustava i vještina među organizacijama nezavisne kulturne scene te jača međusobne partnerske odnose. Cilj je Foruma utjecati na vidljivost ovih organizacija prema donosiocima odluka i široj javnosti.

Otvaranje Foruma je u četvrtak, 27. rujna u 16.30 sati u Klubu kulture. Edgar Buršić (Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, Pula) i Davor Mišković (udruga Drugo more, Rijeka) u sklopu otvaranja predstavljaju rezultate svojeg istraživanja Umrežavanje kroz ustrajnost o suradničkim procesima u mreži Clubture. Nakon otvaranja slijedi projekcija filma Do zadnje kapi - Tajni rat za vodu u Europi u Kinu Kalnik s diskusijom na temu vode kao javnog dobra.

Drugi dan Foruma održava se javna tribina Novi pogledi na kulturne i društvene centre u Republici Hrvatskoj u 17 sati u Knjižnici Franjo Marković. U sklopu tribine udruga Kurziv predstavlja publikaciju o nezavisnim prostorima i njihovim akterima, kojom će se pokušati odgovoriti na pitanje na koje su sve načine kontinuirani napori nezavisne scene doveli do društveno-kulturnih centara kakvima ih danas poznajemo. U središnjem dijelu tribine kroz trenutne će se prilike i mogućnosti djelovanja kulturnih centara u Križevcima, od strane predstavnika Grada Križevaca, institucija i nezavisnih organizacija u kulturi artikulirati potencijalni modeli i metode uključivanja lokalne zajednice u djelatnu mrežu kulturnih centara. Za kraj će se predstaviti kratak presjek budućeg djelovanja ovakvih centara na nacionalnoj razini. Pored lokalnog jačanja i umrežavanja centara, ispitat će se mogućnosti financiranja novih modela društveno-kulturnih centara i širenja njihove društvene funkcije prema zaštiti javnih dobara te utjecaj na institucionalne i kulturološke okvire.

Govornici na tribini su Matija Mrakovčić (KURZIV - Platforma za pitanja kulture, medija i društva), Melita Habdija (ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Križevci), Sandro Novosel (pročelnik UO za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam), Saša Lončarić (udruga K.V.A.R.K.) i Antun Sevšek (Savez udruga Operacija Grad). Moderator tribine je Domagoj Šavor (Savez udruga Klubtura).

Iz subotnjeg programa izdvaja se otvoreni kružok Community radio na kojem predstavnici splitskog KLFM-a i zagrebačkih Radija Attack i Vibre predstavljaju svoja iskustva u uspostavljanju i vođenju community radija, te distribuciji domaće glazbe. Pozivaju se zainteresirani da sudjeluju u diskusiji i kroz pitanja zađu u zanimljivi svijet radijskog etera.

Posjetitelji će u večernjim terminima svakoga dana moći prisustvovati bogatom programu križevačkog Festivala Suvremene Umjetničke Forme - SUFFest

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 25.09.2018