Razni načini uništenja u umjetnosti | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Razni načini uništenja u umjetnosti

Hrvatski umjetnici Slaven Tolj i Marko Marković predstavit će se izložbom Under destruction na Art Rotterdamu 2016 u Nizozemskoj.

Pripremila: Martina Domladovac

Foto: Silvijo Selman, Marko Marković / Samojed

  • A
  • +
  • -

Umjetnici Slaven Tolj i Marko Marković sudjelovat će s izložbom Under destruction na Art Rotterdamu 2016, najistaknutijoj manifestaciji unutar Art Week Roterdama u Nizozemskoj. Manifestacija okuplja umjetnike i galerije diljem svijeta, a Tolja, Markovića, te Evelyn Loschy predstavit će Michael Stock galerija iz Beča. Charlemagne Palestine, Ryan Mendoza i Ulay samo su neki od umjetnika koji će sudjelovati u ovogodišnjem programu. 

Art Rotterdam posjećuju međunarodni kolekcionari u potrazi za novim talentima, kao i entuzijasti koji prate razvoj vizualne umjetnosti. Sajam je prošle godine imao dvadeset i pet tisuća posjetitelja, što je utjecalo na veliko povećanje galerijske prodaje. 

"Iako  izraz Under destruction  u osnovi opisuje etos, izložba podiže ulogu uobičajene poveznice s temama uništenja. Koncepcija ne samo da istražuje razne načine uništenja u umjetnosti nego se, još važnije, odnosi i na krajnje granice pri kojima ista biva impelmentirana. Auto-destruktivna umjetnost po terminologiji Gustava Metzgera iz 1960-ih opisuje radikalne umjetničke izražaje u kojima je uništenje dio procesa stvaranja u kojem žrtva transformacijom postaje umjetnost sama po sebi. 

Izložba će na Art Rotterdamu istaknuti navedeni fenomen predstavljajući radove u mediju performansa, videa, fotografije i kinetičke skulpture tri konceptualna umjetnika različitih dobi. Baveći se pitanjima identiteta autori tematski upotpunjuju te izoštravaju fokus nad kompleksnosti ljudskog bića uvjetovanim egzistencijalizmom rastrganim između društvenih standarda, psihološko emocionalne svijesti, te umjetničkih strategija uvjetovanih okolnostima političkih strujanja i ekonomskih disbalansa u novijoj povijesti. 

Oni govore priču o otporu, unutarnjim konfliktima, te borbi naspram vlasti i vladajućih. Hrvatski performans umjetnici, Slaven Tolj i Marko Marković, radikaliziraju umjetnički čin propitkujući gramatiku boli i izdržljivosti nadilazeći razlike između fizičkog i psihološkog. Upotreba tijela u svim eksperimentalnim implikacijama također uključuje procjene ideološke i društvene naravi", stoji u najavi izložbe. 

Unutar dva dana programa 10. i 11. veljače, Marković će izvoditi on line interaktivni performans pod nazivom Performing Social Network u kojem publika manipulira izvođačem kroz komunikaciju putem Facebook stranice.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 08.02.2016

VEZANE VIJESTI

Stvaralaštvo, kreativnost, inovativnost

Piše: Vatroslav Miloš
Nagrada Radoslav Putar i ove se godine, već četrnaestu godinu zaredom, dodjeljuje mladim umjetnicima u polju suvremenih umjetničkih praksi.

Sloboda djelovanja

Razgovarala: Dea Vidović
S umjetnicom Larom Badurinom razgovaramo o njenom angažmanu u polju vizualnih umjetnosti na riječkoj sceni nezavisne kulture od 1990-ih do danas.

Umjetnost, znanost, tehnologija i tijelo

Razgovarala: Janja Sesar
Svojim djelovanjem Kontejner je popularizirao umjetničke prakse na sjecištu sa znanošću i tehnologijom te disability art.