Raznovrstan pristup i senzibilitet | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Raznovrstan pristup i senzibilitet

Izložba Od stripa do animiranog filma (i natrag) predstavlja dvanaest hrvatskih autora koji su svoj rad posvetili stripu i animiranom filmu.

08.12.2014 - 14.12.2014 , Zagreb - Greta
  • A
  • +
  • -

"Autori zastupljeni na izložbi posvetili su se oživljavanju svjetova rođenih tamo gdje se sastaju mašta i upornost, osobni senzibilitet i umijeće, talent i strpljenje. Kada bi na jednom mjestu željeli predstaviti sve osobnosti kao koje su povezane sa stripom i animacijom, na način na koji zaslužuju, bio bi nam zapravo potreban muzej – Muzej hrvatskoga stripa i animiranoga filma. No, dok se ta višedesetljetna ideja ne ostvari, izložba Od stripa do animiranoga filma donosi izbor radova, iz kojih nije moguće iščitati sve što su hrvatski autori napravili tijekom više desetljeća, ali je dovoljna za stjecanje uvida u važnost, ljepotu i raznovrsnost autorskoga pristupa i senzibiliteta.

Neki od predstavljenih autora prije svega se oslanjaju na humor (Dubravko Mataković, Dinko Kumanović, Marko Dješka, Matija Pisačić), drugi, pak, na poeziju i poetičnost (Krešimir Zimonić, Dušan Gačić), treći su odabrali pristup koji navodi na čitanje između redaka (Danijel Žeželj, Marko Maštrović) a neki su kombinirali gotovo sve od navedenog (Milan Trenc). Hrvatski autori nisu zanemarili ni onaj vrlo važni segment, a to je rad za djecu (Darko Kreč, Ivana Guljašević), ali isto tako ni alternativne umjetničke pristupe (Irena Jukić-Pranjić). Pogledavši samo s te strane nastaje jedna šira slika koja obuhvaća više nego što bi se na prvi pogled moglo reći", ususret izložbi napisao je Božidar Trkulja.

Izložba će biti otvorena u galeriji Greta od 8. do 14. prosinca.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 08.12.2014