Razvijanje sudioničke demokracije | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Razvijanje sudioničke demokracije

U tijeku je izrada nove Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva 2017-2021. Ured za udruge poziva na sudjelovanje u online anketi.

Piše: Matija Mrakovčić

urudžbiranje apela Vladi za očuvanje hrvatskog modela podrške razvoju civilnog društva, svibanj 2016, FOTO: Kulturpunkt.hr

  • A
  • +
  • -

Proces izrade nove Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva, za razdoblje od 2017. do 2021. godine, započeo je održavanjem javnih rasprava o prioritetima strategije u četiri grada (Rijeka, Split, Osijek, Zagreb) tijekom travnja 2016. godine. Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske pristupio je u rujnu 2016. osnivanju Radne skupine za izradu nacrta nove Nacionalne strategije, a 23. rujna objavljen je njen sastav koji čine predstavnici tijela državne uprave, akademske zajednice i organizacija civilnoga društva, a čiji je zadatak predložiti ciljeve, mjere i aktivnosti nove strategije. 

Članovi Radne skupine na prvom su sastanku 10. listopada kroz rad u podskupinama definiranim sukladno područjima postojeće Strategije (Institucionalni okvir za potporu razvoju civilnoga društva, Civilno društvo i sudionička demokracija, Osnaživanje uloge OCD-a za društveno-ekonomski razvoj, Djelovanje i razvoj civilnoga društva u međunarodnom kontekstu) definirali ključna postignuća te izazove u provedbi postojeće strategije, kao i prijedloge ključnih prioriteta nove Nacionalne strategije.

Zadaća Radne skupine je izraditi nacrt Nacionalne strategije za javno savjetovanje, te nakon provedenog javnog savjetovanja izraditi prijedlog Nacionalne strategije koji će se uputiti na usvajanje Vladi Republike Hrvatske. 

Paralelno s procesom izrade nove, pokrenuta je provedba evaluacije postojeće nacionalne strategije, a njeni zaključci bit će uvršteni u tekst nove strategije. Do 31. listopada Ured za udruge provodi anonimnu online anketu namijenjenu osobama i organizacijama koje su na bilo koji način povezane ili su sudjelovale u procesu izrade Strategije za razdoblje od 2012. do 2016, njezinoj provedbi ili su bili korisnici rezultata njene provedbe. Anketa sadrži 30 pitanja i njeno ispunjavanje traje otprilike dvadesetak minuta, a rezultati ovog naknadnog vrednovanja bit će dostupni na mrežnoj stranici Ureda za udruge.

Anketi možete pristupiti putem istaknute poveznice, a sva pitanja slobodno uputite na jednu ili drugu adresu elektroničke pošte.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 21.10.2016

VEZANE VIJESTI

Institucionalna paraliza

Piše: Antonija Letinić

Inicijativa Za snažno civilno društvo! urudžbirala je Vladi RH apel za očuvanje hrvatskog modela podrške razvoju civilnog društva.

Sloboda udruživanja pod nadzorom

Piše: Tomislav Domes
Ministarstvo financija je uredbama o poslovanju neprofitnih htjelo osigurati odgovorno trošenje javnih sredstava, a napravilo je ozbiljan iskorak prema podržavljenju civilnog društva.

Rastući trendovi

Piše: Matija Mrakovčić
Od 2012. godine, u 60 zemalja svijeta predloženo je više od 120 zakona koji su ograničili slobodu udruživanja ili okupljanja te uveli mjere ograničenja rada organizacija civilnoga društva.