Razvijanje znatiželje i samopouzdanja | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Razvijanje znatiželje i samopouzdanja

Sadržaj feminističkog časopisa Kazoo stvaraju aktivistice, umjetnice i znanstvenice, a njegov je cilj potaknuti djevojčice da budu glasne i neustrašive.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: KAZOO magazine / Facebook

U kolovozu 2016. godine izašao je prvi broj časopisa Kazoo namijenjen djevojčicama od pet do deset godina kojim se želi razvijati znatiželja i samopouzdanje djevojčica te ih osnaživati da istražuju, uče i postavljaju pitanja. Njegova urednica Erin Bried na ideju feminističkog časopisa za djevojčice došla je tražeći štivo za svoju kćer. Suočena s ponudom časopisa koji djevojčicama prezentiraju isključivo teme kao što su lutke, šminka i princeze te članke o "lijepoj kosi" i "dobrim manirama", odlučila je pokrenuti časopis koji će djevojčice poticati da budu snažne, pametne i neustrašive.

Bried je više od dvadeset godina radila kao urednica i autorica raznih časopisa, a u travnju 2016. godine pokrenula je Crowdfunding kampanju koja je u trideset dana prikupila više od sto sedamdeset tisuća dolara. Kazoo, čije je drugo izdanje upravo u pripremi, izlaziti kao tromjesečnik, a njegov sadržaj stvaraju i posvećen je ženama koje se bave aktivizmom, umjetnošću ili znanošću. Tako je rad umjetnice Mickalene Thomas, predstavljen u Muzeju američke umjetnosti Whitney i Muzeju moderne umjetnosti, u prvom broju časopisa pretvoren u bojanku.

"Kada su djevojke mlade, ne boje se tražiti ono što zaista žele. Ne srame se zato što zauzimaju prostor ili stvaraju buku. Posjeduju vlastita tijela i ponosne su na ono što s njima mogu, koliko brzo mogu trčati ili se visoko popeti. Postavljaju pitanja, ponekad beskonačna. A ipak, do adolescencije, previše ih počne propitivati vlasti glas", stoji u objašnjenju zašto su potrebni časopisi kao što je Kazoo. "Želim djevojčicama dati oruđe, prostor i snove da grade, istražuju, razmišljaju i postavljaju pitanja. Želim da znaju da je svijet pun mogućnosti", objašnjava urednica Bried.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 29.09.2016

VEZANE VIJESTI

U potrazi za nekim drugačijim kurikulumom

Piše: Vatroslav Miloš
U izdanju beogradske Fabrike knjiga izlazi knjiga Dejana Ilića koja zagovara drugačiji kurikulum, onaj koji sadrži i djela popularne kulture kao dio obaveznog školskog gradiva.

Prostor za djecu svih zajednica

Pripremila: Martina Domladovac

U sklopu projekta Sugar Hill koji objedinjuje stanovanje, obrazovanje i umjetnost, otvoren je i Dječji muzej umjetnosti i pripovijedanja.

Raskorak u zastupljenosti tema i perspektiva

Piše: Martina Domladovac

Udruga PaRiter pokrenula je akciju FemWiki - Enciklopedija žena kako bi se najveća online enciklopedija dopunila člancima koje pišu žene, o ženskim iskustvima i postignućima.