Razvoj aktivnog promatranja okoline | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Razvoj aktivnog promatranja okoline

Putujući interdisciplinarni, edukacijsko-izložbeni projekt Grad na drugi pogled povezuje angažirano promišljanje grada i edukaciju mladih.

25.05.2018 - 04.06.2018 , Vrbovec - Mala galerija (POU)
  • A
  • +
  • -

U petak, 25. svibnja u 19 sati u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec otvara se izložba Grad na drugi pogled realizirana u sklopu istoimenog projekta udruge PUNKT.

Riječ je o putujućem interdisciplinarnom, edukacijsko-izložbenom projektu koji povezuje angažirano promišljanje grada i edukaciju mladih.

Od kraja ožujka projekt se odvijao u Vrbovcu kroz suradnju sa sedam lokalnih partnera: I. OŠ Vrbovec, II. OŠ Vrbovec, Srednjom školom Vrbovec, Pučkim otvorenim učilištem Vrbovec, Narodnom knjižnicom Vrbovec te udrugama Avis Rara Studio i VUM.

Od sredine svibnja u vrbovečkim školama održane su četiri novomedijske radionice inspirirane gradom, radionica istraživanja grada kroz zvuk i radionica poboljšanja javnog prostora. Radionice su vodili vizualni umjetnici Vanja Babić, Verena Jakuš, Iva Ćurić, glazbenica Kaja Farszky, filmski umjetnik Tomislav Šoban i analitičar javnog prostora i aktivist Saša Šimpraga.

Uz radionice se održavao i popratni program koji je obuhvaćao predavanja na temu grada, izgradnje zajednice i umjetnosti u javnom prostoru, prezentacije vrbovečkih udruga-partnera na projektu te urbanu šetnju.

Sudionici projekta realizirali su radove u mediju filma, video i audio instalacija, objekata, mapa, fotografija i aktivističke inicijative, koji će na izložbi u Maloj Galeriji POU-a biti predstavljeni kao multimedijalno ambijentalno tijelo. Kako stoji u najavi, "grad se percipira i prisvaja u mnogoznačnosti perspektiva, otkriva promatraču kao dinamični proces podložan reimaginaciji, intervenciji i preoblikovanju, a galerijski prostor sudjelovanjem markira i postaje bliskim i poznatim".

Filmski dio produkcije publika će imati priliku pogledati i u kinoformatu, povodom Dana Grada, 16. lipnja, u kinu POU-a Vrbovec, dok će 18. lipnja na izložbi u prozorima Narodne knjižnice Vrbovec u obliku dokumentarnih plakata biti predstavaljena čitava projektna sekvenca Grad na drugi pogled/Vrbovec 2018.

Projekt su 2013. godine pokrenule kustosica Ivana Meštrov i vizualne umjetnice Tonka Maleković i Tanja Vujasinović, a do sada se održao u Velikoj Gorici, Rijeci, Sisku, Koprivnici, Splitu, Karlovcu i Vrbovcu.

Izložba je otvorena do 4. lipnja, svakim danom osim nedjelje, od 18.30 do 20.30 sati.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 21.05.2018