Razvoj filmskih suradnji | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Razvoj filmskih suradnji

Prva međunarodna filmska rezidencija u Medici pokušaj je da se filmski poprati internacionalizacija života u Zagrebu.

01.12.2017 - 17.12.2017 , Zagreb - AKC Medika

Forever Clowning (Press)

  • A
  • +
  • -

Autonomni kulturni centar od 1. do 17. prosinca u Medici održava Prvu međunarodnu filmsku rezidenciju s namjerom predstavljanja mladih filmskih autora iz inozemstva i stvaranja veza između domaćih i stranih filmaša.

Gosti prve rezidencije su poljski režiser Piotr Sulkowski, gruzijski režiser Gabriel Khotivari, talijanski režiser Manuel Vitali i engleski glumac i režiser Cary Crankson. Njihov dosadašnji rad biti će predstavljen na projekciji u nedjelju, 3. prosinca u 20 sati, u ponovno otvorenom prostoru aMedika (nekadašnji Chaka's room). Nakon predstavljanja, autori će u Zagrebu provesti dva tjedna snimajući svoje nove kratke filmove u suradnji s domaćim filmskim radnicima – snimateljima, glumcima.

Piotr Sulkowski nije prvi put u Zagrebu, sudjelovao je na Zagreb Doxu kratkim dokumentarcem Razgovor, o dopisnoj vezi dvoje osuđenih ubojica iz poljskih zatvora, dok je na Međunarodnom festivalu novog filma u Splitu prikazao psihološki triler Miruna. Oba su filma prikazana i višestruko nagrađena diljem svijeta, a uz njih će u Medici prikazati noviju minijaturu Patuljci te radne verzije dva nova filma koji premijeru imaju sljedeće godine na najvećim svjetskim festivalima. Gabriel Khotivari će uskoro snimiti diplomski film na studiju režije u Tbilisiju, a u Zagrebu predstavlja studentske radove Susjede i Dvominutno čudo te komediju Pauza. Manuel Vitali živi u Pesaru, lučkom gradu na talijanskoj obali Jadrana, a studirao je na Filmskoj školi u Pragu. Iz tih dana potiče nadrealistička alegorija Svijetla točka, a uz nju će biti prikazani obrazovni igrani film Pušač, mentalitetna karikatura Čuvar i još jednu nadrealističku fantaziju Jedan za sve. Cary Crankson završio je glumu na Kraljevskoj akademiji dramske umjetnosti u Londonu, a prije tri godine je osnovao wearefilmclub.com, zajednicu koja je dosad proizvela 21 film. U nedjelju će prikazati izbor iz brojnih filmova na kojima je radio kao glumac, režiser, scenarist ili producent.

Filmovi koji će nastati na rezidenciji u Zagrebu u radnoj će verziji biti predstavljeni na projekciji 16. prosinca u Filmskom studiju Medika.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 04.12.2017