Razvoj kulturnih politika | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Razvoj kulturnih politika

Europska komisija osnovala je Europsku ekspertnu mrežu za kulturu (EENC) koja je 11. travnja u Bruxellesu održala i prvi sastanak sa predstavnicima Direktorata za obrazovanje, umjetnost i ku

  • A
  • +
  • -
EENC čini 18 stručnjaka za različita pitanja kulturne politike, kulturnog menadžmenta i kulturnog razvoja, među kojima su i tri iz Jugoistočne Europe - Vesna Čopič iz Slovenije, Aleksandra Uzelac iz Hrvatske i Milena Dragićević Šešić iz Srbije. Mreža je već pripremila dvije stručne studije u vezi s perspektivama razvoja strukturnih fondova EU i politikom širenja dostupnosti kulture.

Prema riječima Milene Dragićević Šešić, kulturologinje i profesorice na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, EECN će u budućnosti raditi na sedam tema koje je Europska komisija označila ključnima u razvoju kulturne politike. Među njima je mobilnost umjetničkih kolekcija, što se odnosi na prepreke koje predstavlja visina osiguranja za umjetnička djela u razvoju prakse gostovanja i razmjene.

EECN će se baviti i temom kulture i kreativnih industrija, uključujući pitanja izvoza, zatim razvojem budžeta za kulturu na svim razinama vlasti, kao i temom kulturne svijesti i izričaja, uključujući ključnu kompetenciju mladih te obrazovne i kulturne politike. Također, EENC će se baviti i temom interkulturnih gradova, kulturnim naslijeđem i ekonomikom baštine, kao i dijalozima o kulturnoj politici s ključnim partnerima EU (Kina, Brazil, Indija, Meksiko). U pitanju su i šira strateška pitanja razvoja kulture, kao i konkretna pitanja u vezi sa stvaranjem novih instrumenata podrške određenim područjima kulture i umetnosti.

Prema navodima Europske komisije, EECN će funkcionirati kao savjetodavno tijelo u analizama kulturnih politika i njihovih utjecaja na nacionalnoj, regionalnoj i europskoj razini.
Izvor: SEEcult.org
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 14.04.2011